Πρωτοφανής στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Μαρόκου… Η AFRICOM μπορεί να εγκατασταθεί στο Βασίλειο!

Η στενότερη συνεργασία έρχεται υπό το φως της προετοιμασίας του Μαρόκου να φιλοξενήσει τις ασκήσεις «African Lion» σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από τις 20 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου, με τη συμμετοχή στρατών πολλών χωρών.

by Times Newsroom

Ο Διοικητής του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Μάικλ Λάνγκλεϊ, της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ στο Μαρόκο (φωτό αμερικανικής πρεσβείας στο Ραμπάτ)

 

Το αμερικανικό Ίδρυμα Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής Shelby Collum Davis σε αποκαλυπτικό δημοσίευμά του αναφέρεται στη δυνατότητα της αμερικανικής Διοίκησης AFRICOM (το τμήμα Αφρικής του Στρατού των ΗΠΑ) να εγκατασταθεί στο Μαρόκο μεταφέροντας ορισμένους από τους μηχανισμούς και τα στοιχεία της, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τις στρατιωτικές σχέσεις με το Βασίλειο και  να επωφεληθεί από τη σημαντική στρατηγική του θέση στη Δυτική Αφρική.

Η έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου, που εκδόθηκε πρόσφατα, ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ του Μαρόκου και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ισχυρές από στρατιωτική άποψη, και αυτό μεταφράζεται σε πολλές κοινές δραστηριότητες, όπως οι ετήσιες ασκήσεις African Lion, οι οποίες θεωρούνται «οι μεγαλύτερες ασκήσεις της αμερικανικής διοίκησης στην Αφρική, ως εκ τούτου, οι ασκήσεις θεωρούνται «απόδειξη της μόνιμης εταιρικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών».

Η έκθεση του ιδρύματος ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ Ραμπάτ και Ουάσινγκτον θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, υπό το πρίσμα της πιθανότητας το Μαρόκο να φιλοξενήσει «εξοπλισμό της AFRICOM», υποδεικνύοντας την πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν μέρος των όπλων της διοίκησης «AFRICOM» στο Βασίλειο του Μαρόκο, σημειώνοντας ότι η κύρια έδρα αυτής της διοίκησης βρίσκεται στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Οι ασκήσεις «African Lion»

Η στενότερη συνεργασία έρχεται υπό το φως της προετοιμασίας του Μαρόκου να φιλοξενήσει τις ασκήσεις «African Lion» σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από τις 20 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου, με τη συμμετοχή στρατών πολλών χωρών.

Αυτές οι ασκήσεις θα διεξαχθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση των Βασιλικών Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές Agadir, Tan-Tan, Tata, Kenitra, Benguerir και Tifnit, με στόχο την εδραίωση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Μαρόκου και Ηνωμένων Πολιτειών και την ενίσχυση ανταλλαγή μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Το Μαρόκο φιλοξενεί αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά την είδηση ​​που κυκλοφόρησε στον διεθνή Τύπο το 2022, σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς των ασκήσεων «African Lion» από το Μαρόκο σε άλλη χώρα, βάσει αιτήματος που υπέβαλε ένας Αμερικανός γερουσιαστής γνωστός για τις θέσεις του υπέρ της Αλγερίας και του αυτονομιστικού κινήματος του Μετώπου Polisario.

Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε με τις εξελίξεις στην υποσαχάρια περιοχή η δυσκολία εύρεσης εναλλακτικής λύσης στο Μαρόκο, όπως διευκρινίστηκε από τον πρώην διοικητή της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Αφρική (AFRICOM), στρατηγό Στέφεν Τάουνσεντ.

Συγκεκριμένα,  απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που μιλούσαν για την πρόθεση του Πενταγώνου να αλλάξει την τοποθεσία των ασκήσεων «African Lion» από το Μαρόκο σε άλλη χώρα ή χώρες της Αφρικής, είπε: «Ναι, το σκεφτόμαστε αυτό, επειδή ο αμυντικός προϋπολογισμός βάσει του νόμου για το 2022, ο οποίος εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, μας καλεί να διαφοροποιήσουμε τους χώρους όπου διεξάγεται η εκπαίδευση ή ίσως να μεταφέρουμε μέρος της εκπαίδευσης ή στοιχεία της σε άλλες περιοχές της αφρικανικής ηπείρου».

Ωστόσο, από αυτή την άποψη, ο Αμερικανός στρατηγός τόνισε ότι: «Το Μαρόκο φιλοξενεί 18 εκπαιδευτικές συνεδρίες για το «African Lion» και έχει τρομερή ικανότητα να το κάνει είναι πολύ ψηλά, και έχει επίσης την υποδομή και τις προπονητικές σειρές και όλα όσα απαιτούνται».

«Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε πώς να διαφοροποιήσουμε περαιτέρω το «African Lion»», πρόσθεσε ο τότε διοικητής της AFRICOM, αλλά τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ότι «θα ήταν δύσκολο να βρεθεί κάποια χώρα στην Αφρική, νομίζω, που πιθανότατα μπορεί να πλησιάσει αυτό το Μαρόκο, που κατάφερε να το κάνει πάνω από 18 χρόνια».

«Είναι δύσκολο, πράγματι, να βρεθεί μια χώρα που μπορεί να το κάνει αυτό», είπε, τονίζοντας ότι η AFRICOM ανυπομονεί να συνεργαστεί με το Μαρόκο στις επερχόμενες ασκήσεις.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com