Προβολή στη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου: Ορλάντο (1992) της Σάλι Πότερ

Η ταινία είχε σαρώσει τα βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1992, κερδίζοντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, το βραβείο της FIPRESCI, Καλλιτεχνικής Συμβολής, αλλά και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Τίλντα Σουίντον.

by Times Newsroom

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου με μια μοναδική προβολή που συμβολίζει τόσο το όραμά του ως διευθυντή του θεσμού, όσο και την πολύτιμη παρακαταθήκη που μας άφησε. Το Φεστιβάλ προσκαλεί το κοινό να απολαύσει με δωρεάν είσοδο, την Τρίτη 9 Μαΐου, στις 20:00, στο Ολύμπιον, το Ορλάντο της Σάλι Πότερ, ταινία που κέρδισε τον πρώτο Χρυσό Αλέξανδρο τη χρονιά που διεθνοποιήθηκε το Φεστιβάλ με τον Μισέλ Δημόπουλο στο τιμόνι του.

Επιλογή του Μισέλ Δημόπουλου για το πρώτο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα στην ιστορία του Φεστιβάλ, το Ορλάντο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ και διαπλέκει την ταινία εποχής με το στοιχείο του φανταστικού, τα σύγχρονα έμφυλα ζητήματα και την ανορθόδοξη κωμωδία, ξεδιπλώνοντας ένα ταξίδι έρωτα και περιπέτειας που διατρέχει σχεδόν 400 χρόνια, από τις αρχές του 17ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ού. Η Τίλντα Σουίντον, σε μία από τις πρώτες εμβληματικές ερμηνείες της καριέρας της, περιπλανιέται στον χρόνο και αλλάζει φύλο, υπόσταση και ταυτότητα, αναζητώντας το νόημα και τη βαθύτερη αλήθεια της ζωής και της ύπαρξης.

Η ταινία είχε σαρώσει τα βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1992, κερδίζοντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, το βραβείο της FIPRESCI, Καλλιτεχνικής Συμβολής, αλλά και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Τίλντα Σουίντον. Η ταινία ήταν υποψήφια και για δύο βραβεία Όσκαρ (στις κατηγορίες του Σχεδιασμού Παραγωγής και των Κοστουμιών).

Σε αυτή την προβολή, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία αγαπημένων φίλων του Μισέλ Δημόπουλου, τους θεατές θα υποδεχτούν η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης και ο συγκοινωνιολόγος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του Φεστιβάλ, Σπύρος Βούγιας, οι οποίοι θα αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο το όραμα του Μισέλ Δημόπουλου άλλαξε την πορεία του Φεστιβάλ.

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν, με έκδοση μηδενικού εισιτηρίου από τα ταμεία του Φεστιβάλ την ημέρα της προβολής (Τρίτη 9 Μαΐου 2023, 20:00, Ολύμπιον)

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή