“Για ένα πουκάμισο αδειανό…”

Ένα Άδειο Πουκάμισο χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ τις αλλαγές της κ. Κεραμέως στην εκπαίδευση.

by ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΓΚΑΣ
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΓΚΑΣ

ΈΝΑ ΑΔΕΙΑΝΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ, πολύ σωστά, είναι το νομοθετικό έργο που αυτάρεσκα δήλωσε ότι ολοκλήρωσε η υπουργός Παιδείας Κ. Κεραμέως. Αν και όλα δείχνουν ότι η ίδια δεν διαθέτει ούτε τη γνώση της παιδείας ούτε την ενσυναίσθηση της ιστορικής διαδρομής της για να αποτιμήσει κάποτε τις συνέπειες για την παιδεία και την κοινωνία όλων αυτών που της ανέθεσαν (ποιοι;) για να παραδώσει. Θα το κάνει όμως η ίδια η ιστορία της εκπαίδευσης με το πλήρωμα του χρόνου και θα είναι αμείλικτη!

Επειδή σημασία δεν έχει ποια ή πόσα νομοθετήματα παρέδωσε και με ποιους ωραίους τίτλους από το πρόγραμμα της Ν.Δ. αλλά τι σχολεία παρέδωσε και με ποιο όραμα για την Ελληνική κοινωνία! Δεν υπάρχει λοιπόν ποτέ το οποιοδήποτε όραμα παιδείας πίσω από τον αυταρχισμό και την επιβολή και η κ. Κεραμέως επέδειξε τα μεγαλύτερα της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Γιατί η παιδεία είναι ένα λουλούδι που ανθίζει μόνο με τους χυμούς της ελευθερίας του πνεύματος, του λόγου και των έργων των θεραπόντων της. Και η ίδια κατήργησε κάθε διάλογο, κάθε δημοκρατική διαδικασία και σχετικό όργανο με σκοπό να χειραγωγήσει το ελεύθερο φρόνημα εκπαιδευτικών, μαθητών ή φοιτητών.

Αντί με την σμίλη προσπάθησε να σμιλέψει το νέο πανεπιστήμιο που απαιτούσε η κοινωνία με τη χατζάρα, με πιο εμβληματικό έργο της τις ισχυρές αστυνομικές φρουρές που εγκατέστησε μέσα στα Ιδρύματα. Όχι βέβαια μόνο για να φρουρήσει τα πανεπιστήμια από την βία και την παρανομία που είχε εισβάλει σε κάποια από αυτά αλλά επίσης για να ελέγξει τη φοιτητική ζωή, την διακίνηση και την αβίαστη έκφραση των ιδεών. Και είναι απλά ανοησία και επίδειξη αμορφωσιάς αν ισχυρίζονται ότι αυτό δεν θα συμβεί στο υπόβαθρο της φοιτητικής δραστηριότητας θέλει δεν θέλει ακόμα και η ίδια η υπουργός. Ιδιαίτερα σήμερα που η Ελληνική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από τις ομολογίες για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του αρχηγού ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού Κόμματος εξουσίας (ΠΑΣΟΚ) και όχι μόνο.

Και τέλος ουδέποτε η αξία της παιδείας και της εκπαίδευσης υποτιμήθηκε περισσότερο παρά επί των ημερών της. Τόσο ώστε στα σχολεία της η γνώση η οποία εξ ορισμού διαθέτει εύρος, βάθος, ιδέες, άποψη και ελεύθερη βούληση και λόγο από αυτούς που την προσφέρουν ή την δέχονται, να εκπίπτει σε απλή δεξιότητα διαχείρισης και ταξινόμησης πληροφοριών. Και οι αυριανοί ελεύθεροι πολίτες να εκπίπτουν ομοίως σε υπηκόους χωρίς ισχυρή κρίση και βούληση, κατάλληλα προετοιμασμένοι για μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η δύναμη και η αξίες των αγορών. Και όπου οι απόφοιτοι των “καλών” και “ευέλικτων” ιδιωτικών σχολείων θα λαμβάνουν την ιδιαίτερη εκπαίδευση που αρκεί για να είναι πάντα μερικά βήματα πιο κοντά προς ττις θέσεις εξουσίας και να εξασφαλίζεται έτσι η συνέχεια αυτής της τάξης των πραγμάτων.

Ως προς αυτά έκανε ότι καλύτερο μπορούσε η κ. Νίκη Κεραμέως αλλά και πάλι Πουκάμισο Αδειανό το αποτέλεσμα. Τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι των Ελλήνων εκπαιδευτικών που ποτέ δεν θα εκπέσουν και αυτοί σε υπηρέτες μιας τέτοιας εκπαίδευσης. Άλλωστε το έργο της ας μην φαντασιώνεται ότι θα είναι “κτήμα εσαεί”. Σε λίγο θα είναι φθαρμένο τσόλι για την Ελληνική κοινωνία και θα λάβει τη θέση που του ταιριάζει από την ίδια την ιστορία της εκπαίδευσης η οποία μέσα σε λίγα χρόνια γύρισε εκατό χρόνια πίσω.

Σύνδεσμος: https://kinimaallagis.gr/metarrythmiseis-kerameos/

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή