Ρόμπερτ Πλαντ (γενν. 1948) Άγγλος τραγουδιστής και συνθέτης, γνωστότερος ως μέλος του χαρντ ροκ συγκροτήματος Led Zeppelin

Ο Πλαντ θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές όλων των εποχών, με το "Rolling Stone" να τον κατατάσσει 15ο στη σχετική λίστα του, ενώ στο δημοψήφισμα του "NME" τον Ιανουάριο του 2009, εκλέχθηκε η "καλύτερη φωνή της ροκ", κάτι που επαναλήφθηκε δύο χρόνια αργότερα στο ανάλογο δημοψήφισμα του "Rolling Stone".

by Times Newsroom

Ο Ρόμπερτ Πλαντ (Robert Anthony Plant) είναι Άγγλος τραγουδιστής και συνθέτης, γνωστότερος ως μέλος του χαρντ ροκ συγκροτήματος Led Zeppelin. Ο Πλαντ θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές όλων των εποχών, με το “Rolling Stone” να τον κατατάσσει 15ο στη σχετική λίστα του, ενώ στο δημοψήφισμα του “NME” τον Ιανουάριο του 2009, εκλέχθηκε η “καλύτερη φωνή της ροκ”, κάτι που επαναλήφθηκε δύο χρόνια αργότερα στο ανάλογο δημοψήφισμα του “Rolling Stone”.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Ρόμπερτ Πλαντ το 2010

Ο Ρόμπερτ Πλαντ γεννήθηκε στο δυτικό Μπρόμγουιτς της Αγγλίας στις 20 Αυγούστου 1948. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική και να τραγουδάει από νεαρή ηλικία, έχοντας ως κύρια επιρροή τον Έλβις Πρίσλεϊ, αλλά εγκατέλειψε το σχολείο για τη μουσική όταν φοιτούσε στο γυμνάσιο, όντας παθιασμένος με μπλουζ τραγουδιστές όπως ο Ρόμπερτ Τζόνσον, ο Skip James, ο Τζέρι Μίλερ, κ.α..

Στα δεκαέξι του χρόνια, έφυγε από την πατρική του κατοικία για να επιδιώξει επαγγελματική καριέρα στη μουσική, εντασσόμενος στο συγκρότημα των Crawling King Snakes. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, έγινε μέλος των Band of Joy, του συγκροτήματος στο οποίο γνώρισε τον μετέπειτα ντράμερ των Led Zeppelin, Τζον Μπόναμ. Στα δύο χρόνια της συνεργασίας τους, οι Band of Joy κυκλοφόρησαν τρία σινγκλ, πριν ο Μπόναμ αποχωρήσει για να συνεχίσει με τον Τιμ Ρόουζ. Στις 9 Νοεμβρίου 1968, ο Πλαντ παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, Μωρήν.

Led Zeppelin

Εκείνη τη χρονιά εντάχθηκε στο συγκρότημα των Led Zeppelin, το οποίο είχε δημιουργήσει μερικούς μήνες νωρίτερα ο κιθαρίστας Τζίμι Πέιτζ. Στο συγκρότημα, επίσης, συμμετείχαν ο μπασίστας Τζον Πολ Τζόουνς και ο παλιός γνώριμος του από τους Band of Joy, Τζον Μπόναμ.

Ο Ρόμπερτ Πλαντ τη δεκαετία του ’70

Μαζί, κυκλοφόρησαν από τον Ιανουάριο του 1969 μέχρι το 1979 οκτώ στούντιο δίσκους και έναν ζωντανά ηχογραφημένο ανεβαίνοντας οκτώ φορές στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ και άλλες έξι στα αντίστοιχα αμερικάνικα. Οι Led Zeppelin έφθασαν να θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ μουσικής και ένας από τους λόγους του τόσο υψηλού επιπέδου δημοτικότητας στο οποίο έφθασε το συγκρότημα ήταν η εμβληματική προσωπικότητα του Ρόμπερτ Πλαντ, με χαρακτηριστικό του την εξαιρετική σκηνική του παρουσία, η οποία ήταν θεωρείται παρόμοια αυτής του Τζιμ Μόρισον των The Doors.

Η κυριότερη του συμβολή στην σύνθεση των τραγουδιών του συγκροτήματος, ήταν κατά τη σύνθεση των στίχων. Ο Πλαντ καταπιάνονταν με μυστικιστικούς και πνευματικού περιεχομένου στίχους, ενώ δεχόταν επιρροές και από βιβλία τα οποία είχε διαβάσει όπως η σκανδιναβική μυθολογία στο “Immigrant Song“, τα βιβλία του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν με τίτλο “Το Χόμπιτ” και “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών“, για τα οποία αναφορές υπάρχουν στα τραγούδια “The Battle of Evermore“, “Ramble On“, “Over the Hills and Far Away“, “Misty Mountain Hop“, κ.α.. Στο τραγούδι “Kashmir” είναι φανερές οι επιρροές τις οποίες δέχτηκε μετά τα ταξίδια του στην Αφρική, αλλά ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του συγκροτήματος ήταν η δημιουργία του τραγουδιού “Stairway to Heaven” από το τέταρτο άλμπουμ τους. Με τους στίχους του να έχουν γραφτεί από τον Πλαντ, το κομμάτι θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Οι Led Zeppelin διαλύθηκαν το 1980, μετά το θάνατο του Τζον Μπόναμ από αναρρόφηση του εμετού του και αφού τα υπόλοιπα μέλη αποφάσισαν να μην τον αντικαταστήσουν.

Προσωπική καριέρα

Μετά τη διάλυση των Led Zeppelin, ο Πλαντ ξεκίνησε την σόλο καριέρα του κυκλοφορώντας τον Ιούνιο του 1982 το πλατινένιο “Pictures at Eleven“, ανεβαίνοντας στο # 2 των βρετανικών τσαρτ και το # 5 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολούθησαν τα “The Principle of Moments” και “Shaken ‘n’ Stirred” για να έρθει το 1988 ο πιο επιτυχημένος του δίσκος, “Now and Zen“, ο οποίος ανέβηκε στο Top-10 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και έχει βραβευθεί ως τρεις φορές πλατινένιος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ρόμπερτ Πλαντ με τους Band of Joy το 2011

Ο Πλαντ συνέχισε με τα “Manic Nirvana” το 1990 και “Fate of Nations” το 1993, πριν επανενωθεί με τον Τζίμι Πέιτζ για το επιτυχημένο άλμπουμ “No Quarter: Jimmy Page and Robert Plant Unledded” το 1994. Μετά από τέσσερα χρόνια, ακολούθησε ο δίσκος “Walking into Clarksdale“, το μοναδικό στούντιο άλμπουμ το οποίο κυκλοφόρησαν μαζί μετά τη διάλυση των Led Zeppelin.

Η συνεργασία τους διήρκεσε μέχρι το 1998, με τον Πλαντ να δημιουργεί τους Priory of Brion, ένα φολκ ροκ συγκρότημα με το οποίο έπαιζε κατά κύριο λόγο διασκευές σε τραγούδια συγκροτημάτων τα οποία τον επηρέασαν.

Το 2002, δημιούργησε τους The Strange Sensation κυκλοφορώντας το δίσκο “Dreamland” με διασκευές σε μπλουζ και φολκ τραγούδια. Ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα το “Mighty ReArranger“, ενώ την ίδια χρονιά έλαβε το βραβείο “Grammy Lifetime Achievement Award”.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2007, επανενώθηκε με τον Τζίμι Πέιτζ και τον Τζον Πωλ Τζόουνς για μία εμφάνιση στην “O2 Arena” του Λονδίνου, αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή της “Atlantic Records”, Αχμέτ Ερτεγκάν. Η συγκεκριμένη εμφάνιση βιντεοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε σε μορφή CD και DVD πέντε χρόνια αργότερα, με τίτλο “Celebration Day“.

Ο Πλαντ περιόδευσε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες με τους Strange Sensation μέχρι το 2007, όταν διέλυσε το συγκρότημα για να συνεχίσει με την Άλισον Κράους, κυκλοφορώντας το δίσκο “Raising Sand” ο οποίος ανέβηκε στο # 2 σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ και κέρδισε το βραβείο “Grammy” για το άλμπουμ της χρονιάς.

Το 2010, ο Πλαντ δημιούργησε μαζί με την τραγουδίστρια Πάτι Γκρίφιν, τον κιθαρίστα Μπάντι Μίλερ και τον πολύ-οργανίστα Ντάρελ Σκοτ, τους Band of Joy περιοδεύοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς. Το ομώνυμο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2010 ανεβαίνοντας στο Top-5 στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ και κερδίζοντας υποψηφιότητα για βραβείο “Grammy” στην κατηγορία “Best Americana Album”, το 2011.

Από το 2012 και έπειτα, ο Ρόμπερτ Πλαντ δραστηριοποιείται με το συγκρότημα Sensational Space Shifters. Παράλληλα, το 2014 κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ “Lullaby and… The Ceaseless Roar“, το οποίο σκαρφάλωσε στο Top-10 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ακολούθησε στα μέσα Οκτωβρίου του 2017 το “Carry Fire” σε συνεργασία με την Warner Bros. και την Nonesuch.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή