Ρωσία – Wagner: Συναγερμός και στις ΗΠΑ – Ο Μπάιντεν παρακολουθεί τις εξελίξεις

Η «εξέγερση» της μισθοφορικής ομάδας Wagner ενάντια στον ρωσικό στρατό και τη διοίκηση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας παρακολουθείται στενά από τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

by Times Newsroom

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Άνταμ Χοζ, Ουάσινγκτον είναι σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, σχετικά με τη δική τους αντίδραση αναλόγως των εξελίξεων. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί από το επιτελείο του για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Ρωσία – Η ομάδα Wagner κατέλαβε το Ροστόφ

Wagner: Ανεξέλεγκτη τροπή φαίνεται πως παίρνουν τα πράγματα στην Ρωσία, καθώς η μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ φέρεται να έχει καταλάβει την στρατηγικής σημασίας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ρωσική πόλη του Ροστόφ.

Οι μισθοφόροι της Wagner έχουν καταλάβει τα κτίρια της έδρας του Υπουργείου Εσωτερικών, του παραρτήματος της υπηρεσίας πληροφοριών FSB, της διοίκησης του Ροστόφ και ενός από τα αστυνομικά τμήματα της πόλης, ενώ έχουν περικυκλώσει το τοπικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τοπικά κανάλια.

«Τώρα μπαίνουμε στο Ροστόφ», ανακοίνωσε την ίδια ώρα ο αρχηγός της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Οι μονάδες του Υπουργείου Άμυνας ή μάλλον οι στρατεύσιμοι που πετάχτηκαν για να μας κλείσουν το δρόμο, έχουν υποχωρήσει στα πλάγια. Δεν σκοτώνουμε παιδιά, τα παιδιά σκοτώνονται από τον [υπουργό Άμυνας της Ρωσίας] Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος ρίχνει στον πόλεμο ανεκπαίδευτους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων στρατευσίμων. Εμείς πολεμάμε μόνο με επαγγελματίες», είπε.

Η Μόσχα κατηγόρησε νωρίτερα τον ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων για διέγερση ένοπλης εξέγερσης και απόπειρα υποκίνησης εμφυλίου πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ενημερώνεται συνεχώς» για την εξέλιξη της κατάστασης μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ότι προχωρά σε ένοπλη εξέγερση, όπως έκανε γνωστό το Κρεμλίνο.

«Οι ειδικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης, δηλαδή το υπουργείο Άμυνας, η FSB, το υπουργείο Εσωτερικών, η Εθνική Φρουρά, ενημερώνουν συνεχώς τον πρόεδρο για τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να εφαρμοστούν οι οδηγίες που τούς δόθηκαν», δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα, μετά το κάλεσμα του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Wagner στους άνδρες του να στασιάσουν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.

Wagner – Πριγκόζιν: Έχουμε νεκρούς, ο ρωσικός στρατός μας βομβάρδισε – Τι απαντά η Μόσχα

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner κατηγόρησε χθες (23/6) Παρασκευή το ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων».

«Μια πυραυλική επίθεση εξαπολύθηκε στα στρατόπεδα της PMC Wagner. Πολλά θύματα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το χτύπημα έγινε από τα μετόπισθεν, δηλαδή από τον στρατό του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρει ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, παραθέτοντας και σχετικό βίντεο στο Telegram που φέρεται να δείχνει τις καταστροφές.

«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», πρόσθεσε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν σύμφωνα με τον Πριγκόζιν από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας. «Το κακό που έφερε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πρέπει να σταματήσει» δήλωσε, καταφερόμενος εναντίον του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού αλλά και του Βαλερί Γκερασίμοφ, αρχηγού του γενικού επιτελείου.

«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είπε.

Εξέγερση

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης κάλεσε σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, προειδοποίησε ότι έχει 25.000 άνδρες και κάλεσε τους Ρώσους, κυρίως τους στρατιώτες, να συμπαραταχθούν με τη Wagner.

«Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα καθορίσουμε γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα (…) Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Πριγκοζίν πριν καλέσει “όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας» για «να δοθεί τέλος σε αυτή την αταξία». Το αφεντικό της Wagner είπε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας άμεσα διέψευσε ότι βομβάρδισε θέσεις της Wagner. «Μηνύματα και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Πριγκόζιν σχετικά με υποτιθέμενα “πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα μετόπισθεν της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν μια προβοκάτσια», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Ο ρωσικός στρατός οπισθοχωρεί σε πολλά τμήματα της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, αντικρούοντας τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η αντεπίθεση του Κιέβου είναι αποτυχημένη.

«Ο (ρωσικός) στρατός υποχωρεί σε περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας (νότια), οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πιέζουν», δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Telegram από την υπηρεσία Τύπου του. «Το ίδιο γίνεται στο Μπαχμούτ, ο εχθρός θα διεισδύσει ολοένα και πιο βαθιά στην άμυνά μας», δήλωσε δε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com