Σαλλούστιος, συγγραφέας του 4ου αιώνα, φίλος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ιουλιανού 

Έγραψε μια πραγματεία με τίτλο Περί Θεών και Κόσμου, ένα κατηχητικής φύσεως εγχειρίδιο για την ελληνική θρησκεία του 4ου αιώνα.

by Times Newsroom

Ο Σαλλούστιος ήταν ένας συγγραφέας του 4ου αιώνα, φίλος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ιουλιανού. Έγραψε μια πραγματεία με τίτλο Περί Θεών και Κόσμου, ένα κατηχητικής φύσεως εγχειρίδιο για την ελληνική θρησκεία του 4ου αιώνα.

Tο έργο του Σαλλούστιου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό του Ιάμβλιχου από τη Συρία, ο οποίος συνέθεσε τον Πλατωνισμό με τον Πυθαγορειανισμό και τη θεουργία, όπως επίσης και από τα φιλοσοφικά έργα του Ιουλιανού. Η πραγματεία του είναι αρκετά συνοπτική και γενικά αρκετά ελεύθερη από εκείνες τις εκτενείς μεταφυσικές θεωρίες των νεοπλατωνικών κειμένων. Ο σκοπός του είναι “να αποκρούσει τις συνήθεις επιθέσεις της χριστιανικής πολεμικής” μπροστά στην αναπτυσσόμενη υπεροχή του Χριστιανισμού και “να απαντήσει στη θεολογία με θεολογία”.

Η ακριβής ταυτότητα του Σαλλούστιου είναι αβέβαιη. Μερικοί τον ταυτίζουν με τον Φλάβιο Σαλλούστιο, ο οποίος ήταν πραιτοριανός έπαρχος της Γαλατίας από το 361 έως το 363 και συνάδελφος του Ιουλιανού ως ύπατος το 363, ενώ άλλοι τον ταυτίζουν με τον Σατουρνίνο Σαλλούστιο Σεκούνδο, έναν αυτόχθονα Γαλάτη που ήταν πραιτοριανός έπαρχος της Ανατολής το 361.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή