Σαλβαδόρ Νταλί: Το μοναδικό κέρινο γλυπτό που θεωρούνταν χαμένο για τέσσερις δεκαετίες βρέθηκε στην κατοχή συλλέκτη

Εκτιμάται ότι αξίζει ως και 20 εκατομμύρια δολάρια

by Times Newsroom

Ένα μοναδικό κέρινο γλυπτό που δημιούργησε ο Σαλβαδόρ Νταλί και που θεωρούνταν χαμένο για τέσσερις δεκαετίες ανακαλύφθηκε και εκτέθηκε στο κοινό για πρώτη φορά από γκαλερί στη Χαβάη με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του Καταλανού καλλιτέχνη.

Το αριστούργημα βρέθηκε… σώο και αβλαβές και στα χέρια ιδιώτη συλλέκτη που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. Εκτιμάται πως αξίζει ως και 20 εκατομμύρια δολάρια.

Το έργο ολοκληρώθηκε το 1979, μια δεκαετία πριν από το θάνατο του Νταλί και σε αυτό απεικονίζεται ο εσταυρωμένος Χριστός πάνω από νερό. Βασίζεται στον πίνακα του καλλιτέχνη από το 1951, με το ίδιο θέμα. Και το άγαλμα αλλά και ο πίνακας ονομάζονται «Ο Χριστός του Αγ. Ιωάννη στο Σταυρό».

«Η γκαλερί Harte International έχει πουλήσει πολλά αντίγραφα του έργου αλλά κανείς δεν πίστευε ότι το αυθεντικό, φτιαγμένο από τον ίδιο τον κύριο Νταλί, θα βρισκόταν ποτέ», είπε ένας από τους ιδιοκτήτες της γκαλερί.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο άνθρωπος που το είχε στην κατοχή του, στενός φίλος του Νταλί, το είχε φυλάξει προσεκτικά και το είχε αποθηκεύσει μέσα στη θήκη από πλεξιγκλάς, την οποία είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Η γκαλερί ήταν σε επαφή με τον συλλέκτη, ο οποίος θέλει να παραμείνει ανώνυμος, προκειμένου να αγοράσει από αυτόν ένα βιβλίο. Όταν έμαθαν για την ύπαρξη του αγάλματος, το αγόρασαν, του έδωσαν τον τίτλο «Χαμένο Κερί» και τώρα το εκθέτουν για πρώτη φορά μετά το θάνατο του καλλιτέχνη.

Η αξία του έργου υπολογίζεται ανάμεσα στα 10 και τα 20 εκατομμύρια δολάρια, αν και δεν διατίθεται προς πώληση. Ειδικός στην τέχνη του Νταλί, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για αυθεντικό έργο του καλλιτέχνη.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com