Σαν Φρανσίσκο: Αστυνομικά ρομπότ-«φονιάδες» στους δρόμους – Δόθηκε άδεια χρήσης σε ακραίες συνθήκες

Το συμβούλιο Εποπτών του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε να επιτρέψει στην αστυνομία της πόλης να χρησιμοποιεί ρομπότ που μπορούν να σκοτώσουν.

by Times Newsroom

Το μέτρο επιτρέπει στην αστυνομία να αναπτύσσει ρομπότ εξοπλισμένα με εκρηκτικά σε ακραίες συνθήκες.

Η αστυνομία της πόλης – το SFPD – είπε στο BBC ότι αυτή τη στιγμή δεν χειρίζεται κανένα ρομπότ εξοπλισμένο με θανατηφόρα δύναμη.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά σενάρια στα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θανατηφόρα δύναμη από ρομπότ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι «τα ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά για να παραβιάσουν οχυρωμένες κατασκευές που περιέχουν βίαια, ένοπλα ή επικίνδυνα αντικείμενα».

Είπαν επίσης ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «εξουδετερώσουν ή να αποπροσανατολίσουν βίαιους, ένοπλους ή επικίνδυνους υπόπτους που ενέχουν κίνδυνο απώλειας ζωής».

Οι υποστηρικτές του μέτρου είπαν ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε ακραίες καταστάσεις.

Οι αντίπαλοι, ωστόσο, λένε ότι η εξουσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της αστυνομικής δύναμης.

Το μέτρο πέρασε, με μια τροπολογία την περασμένη Τρίτη που διευκρινίζει ότι οι αστυνομικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν ρομπότ με  θανατηφόρα δύναμη μόνο αφού εφαρμόσουν εναλλακτικές τακτικές αποκλιμάκωσης.

Το συμβούλιο όρισε επίσης ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματικών θα μπορεί να εξουσιοδοτήσει τη χρήση τους.

Αυτός ο τύπος θανατηφόρου ρομπότ χρησιμοποιείται ήδη σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2016, η αστυνομία στο Ντάλας του Τέξας χρησιμοποίησε ένα ρομπότ οπλισμένο με εκρηκτικό C-4 για να εξολοθρεύσει έναν ελεύθερο σκοπευτή που είχε σκοτώσει δύο αξιωματικούς και τραυμάτισε αρκετούς ακόμη.

“Καμία πολιτική δεν μπορεί να προβλέψει κάθε πιθανή κατάσταση ή εξαιρετική περίσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αξιωματικοί. Το SFPD πρέπει να είναι προετοιμασμένο και να έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται αναλογικά”, είπε ένας εκπρόσωπος.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει από καιρό χορηγήσει εξοπλισμό στρατιωτικού επιπέδου, στολές παραλλαγής, ξιφολόγχες και τεθωρακισμένα οχήματα για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου.

Όμως, ένας νόμος της πολιτείας της Καλιφόρνια που ψηφίστηκε φέτος απαιτεί τώρα από τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης να κάνουν απογραφή εξοπλισμού στρατιωτικής ποιότητας και να ζητούν έγκριση για τη χρήση τους.

πηγή: hellasjournal.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή