Σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα για την οριοθέτηση του ρέματος Πικροδάφνης

Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει τη διευθέτηση του ρέματος Πικροδάφνης (από Λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή) και την ανάπλαση της παραρεμάτιας ζώνης ενώ θα προχωρήσουν έργα που θα αποτρέψουν πλημμυρικά φαινόμενα, καταπτώσεις πρανών, υποχώρησης οδών, αντικατάστασης επικίνδυνων γεφυρών κ.λπ.

by Times Newsroom

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίστηκε από την Περιφέρεια Αττικής η έκδοση του ΦΕΚ 409Δ /17-6-2022 στο οποίο δημοσιεύτηκε το Π.Δ. «Επικύρωσης καθορισμού των οριογραμμών του ρέματος Πικροδάφνης». Μέσω του Π.Δ. καθορίζονται οι οριογραμμές από τις παρυφές του Υμηττού έως και την εκβολή του στη θάλασσα, καθώς και τμημάτων των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων Αμαλίας (Αγ. Δημητρίου), Καλογήρων και Καλαμών, στην περιοχή των Δήμων Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου (Ν. Αττικής).

Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει τη διευθέτηση του ρέματος Πικροδάφνης (από Λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή) και την ανάπλαση της παραρεμάτιας ζώνης ενώ θα προχωρήσουν έργα που θα αποτρέψουν πλημμυρικά φαινόμενα, καταπτώσεις πρανών, υποχώρησης οδών, αντικατάστασης επικίνδυνων γεφυρών κ.λπ.

Με αφορμή την εξέλιξη, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, τόνισε:«Δουλεύοντας με σύστημα, μέθοδο και επιμονή, καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα εμπόδια και να φέρουμε σε πέρας ένα στόχο, που ξεκίνησε πριν 18 χρόνια.

Πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση με σεβασμό στο περιβάλλον, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, συμβάλλοντας στην πρόοδο, την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των πολιτών. Διαρκής στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να θωρακίσουμε την Αττική από καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, η ένταση των οποίων αναμένεται να αυξηθεί και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και σε αυτόν τον στόχο είμαστε καθημερινά προσηλωμένοι, μιλώντας με έργα και όχι με λόγια».

Η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του έργου ανετέθη κατόπιν διαγωνισμού και υπεγράφη την 01/3/2004 μεταξύ της Νομαρχίας Αθηνών και του αναδόχου.

Σταθμός στην όλη διαδικασία υπήρξε η υπ’ αρ. 169275/31-12-2021 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΑΔΑ: 6Μ4ΒΟΡ1Κ-Υ1Η) με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την υλοποίηση του έργου.

Κατά την εκπόνηση της μελέτης διευθέτησης του ρέματος εκπονήθηκαν οι μελέτες:

  1. Υδραυλική και υδρολογική μελέτη
  2. Τοπογραφική μελέτη
  3. Γεωλογική μελέτη
  4. Γεωτεχνική έρευνα – μελέτη
  5. Στατική μελέτη
  6. Μ.Π.Ε.
  7. Μελέτη προσδιορισμού της «ιστορικής κοίτης» (1939) (Φωτοερμηνεία αεροφωτογραφιών της Γ.Υ.Σ.)
  8. Μελέτη οριοθέτησης του ρέματος
  9. Τεύχη δημοπράτησης / ΣΑΥ – ΦΑΥ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή