Σεισμός στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί – «Πιο πολλοί από της Φουκουσίμα»

Τους 20.000 ξεπέρασαν οι επιβεβαιωμένοι ως νεκροί σε Τουρκία και Συρία, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας που πλέον αφήνει πίσω του «πιο πολλά θύματα και από το τσουνάμι του 2011 στη Φουκουσίμα», όπως επεσήμανε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

by Times Newsroom

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη ότι 16.546 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα του και περισσότεροι από 66.000 τραυματίστηκαν. Στη συριακή πλευρά των συνόρων, έχουν αναφερθεί 3.577 νεκροί και περισσότεροι από 6.300 τραυματίες, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες στους 20.123.

Οι διασώστες, ντόπιοι αλλά και προερχόμενοι από άλλες χώρες, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν όσο περισσότερους μπορούν, δεδομένου του ότι πλέον έχει «κλείσει» το παράθυρο των 72 ωρών από όταν σημειώθηκε ο φονικός σεισμός, κάτι που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης των εγκλωβισμένων. Επιπλέον, η έκταση της καταστροφής, καθώς και οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν έτι περαιτέρω το έργο των διασωστών.

Όπως τόνισε νωρίτερα σήμερα (9/2) ο υποστράτηγος του ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος Αθανάσιος Μπαλάφας, σε ενημέρωση για τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία:  «Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο (…). Δεν μπορείς να “ξοδεύεις” χρόνο για την ανάσυρση νεκρών, όταν ακούς ζωντανούς που περιμένουν να σωθούν».

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, δεν είναι λίγες οι ιστορίες ανθρώπων που τα κατάφεραν – ακόμη και βρεφών, που άντεξαν αξιοθαύμαστα πολλές ώρες έως ότου τα βρουν οι διασώστες.

Η μικρή Ελένη διασώθηκε μετά από 68 ώρες στα συντρίμμια – Συγκλονιστικό βίντεο από Ιμάμογλου

68 ολόκληρες ώρες παρέμεινε παγιδευμένη στα συντρίμμια μίας πολυκατοικίας στην επαρχία Χατάι η μικρή Ελένη, που τελικά ανασύρθηκε σώα χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών.

Η μικρή Ελένη δίνει την ελπίδα ότι πολλοί ακόμα άνθρωποι είναι ζωντανοί στα συντρίμμια, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει το κρίσιμο 72ωρο και το δριμύ ψύχος που επικρατεί σε Τουρκία και Συρία. Το κοριτσάκι είναι σε καλή κατάσταση και βρίσκεται πλέον υπό ιατρική παρακολούθηση.

Το βίντεο της διάσωσής της δημοσίευσε στο Twitter ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου:

«Δεν πρέπει να πιω νερό», «Έχω σχολείο αύριο» – Τα πρώτα λόγια των παιδιών που σώζονται από τα συντρίμμια

Η 5χρονη Χαζάλ είχε καταπλακωθεί από τα χαλάσματα κτηρίου στην επαρχία Χατάι, μία από τις σφοδρότερα πληγείσες από τον σεισμό επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Όταν ανασύρθηκε μετά από 72 ώρες μέσα από τα ερείπια, εντύπωση έκανε στους διασώστες η απάντηση που έδωσε η 5χρονη, όταν τη ρώτησαν αν θέλει νερό.

«Δεν πίνω νερό, δεν με έχουν εξετάσει ακόμα», φέρεται να είπε η μικρή Χαζάλ.

Η διάσωση του μικρού Αχμέτ

Νωρίτερα, οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 7χρονο, τον Αχμέτ Ερντέμ. Ο Αχμέτ ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια στην πόλη Αντιγιαμάν 70 ώρες μετά τον φονικό σεισμό. Στο βίντεο από τη διάσωσή του, το μικρό αγόρι  ακούγεται να ζητάει τσίχλα.

«Θα σου δώσουμε τσίχλα Αχμέτ. Έχουμε ήδη έτοιμο και ψωμί με σοκολάτα. Έλα Αχμέτ μου, έλα αγόρι μου» ακούγονται οι διασώστες να του λένε.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι πρώτες λέξεις του 7χρονου όταν βγήκε από τα συντρίμμια ήταν «Έχω σχολείο αύριο».

Τα πλάνα από τη διάσωση του 7χρονου μετά τον σεισμό στην Τουρκία αναδημοσίευσε και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, ο οποίος στη λεζάντα έγραψε «είσαι το μέλλον και η ελπίδα της Τουρκίας».

Το νεογέννητο που κρατούσε τα μαλλιά της μαμάς του

Μία από τις τελευταίες συγκινητικές εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν είναι αυτή ενός μωρού 20 ημερών, που βρέθηκε ζωντανό μετά από 60 ώρες εγκλωβισμού του στα ερείπια ενός κτηρίου στο Χατάι. Όπως διέκριναν οι διασώστες, το μωράκι κρατούσε σφιχτά στα χέρια του μία τούφα από μαλλιά – αυτά της μαμάς του.

σεισμός

Οι ομάδες κατάφεραν να απομακρύνουν τα συντρίμμια που είχαν καταπλακώσει το δωμάτιο του 20 ημερών, Κερέμ Αγιρτάς. Όπως αναφέρει η Yeni Safak, το βρέφος είναι καλά στην υγεία του και δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες.

Οι στρατιώτες ζέσταναν το αγοράκι και του φόρεσαν καθαρά ρούχα. Ο μικρός Κερέμ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της μητέρας του μωρού.

Έφθασαν οι 2 πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια από Ελλάδα 

Στα Άδανα έφτασαν το πρωί της Πέμπτης (9/2) οι δύο πρώτες από τις συνολικά πέντε πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Την ελληνική βοήθεια συνόδευσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

σεισμός

Ο κ. Στυλιανίδης επέστρεψε στη συνέχεια στην Ελλάδα, για να επιβλέψει την αποστολή ακόμη τριών πτήσεων.

Συνολικά η Ελλάδα αποστέλλει πάνω από 80 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και αν χρειαστεί, θα αποστείλει ακόμη περισσότερη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com