Σερβία: «Ναι» στην ανεξαρτησία της ορθόδοξης Εκκλησίας της Β. Μακεδονίας – Θέτει θέμα για το όνομα

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία προτρέπει την ιεραρχία στη Βόρεια Μακεδονία «να επιλύσει το ζήτημα της επίσημης ονομασίας της με άμεσο αδελφικό διάλογο με τις Ελληνόφωνες και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες».

by Times Newsroom

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC) αποδέχεται την επιστροφή στην κανονικότητα και την ευχαριστιακή κοινωνία της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας. Συγκεκριμένα στην απόφαση που ελήφθη κατά την εαρινή Σύνοδο της SPC αναφέρεται: «Έχοντας λάβει την πράξη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” με την οποία αποδέχεται το γενικά αναγνωρισμένο κανονικό καθεστώς που της παραχωρήθηκε το 1959 από την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ελπίζει ότι θα επιλύσει το κανονικό καθεστώς, το οποίο θα πρέπει να ακολουθείται από πανορθόδοξη συναίνεση και αποδοχή αυτού του καθεστώτος».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η αποδοχή του καθεστώτος της ευρύτερης δυνατής αυτονομίας, δηλαδή της πλήρους εσωτερικής ανεξαρτησίας, που χορηγήθηκε το 1959 εξάλειψε τους λόγους της διακοπής της λειτουργικής και κανονικής κοινωνίας, που προκλήθηκε από τη μονομερή ανακήρυξη του αυτοκέφαλου το 1967 και καθιερώνεται μια πλήρης λειτουργική και κανονική κοινωνία».

Η Ιερά Σύνοδος της σερβικής Εκκλησίας θεωρεί επιτακτικό τον διάλογο στο άμεσο μέλλον για το οριστικό καθεστώς της Εκκλησίας στην Βόρεια Μακεδονία και συμπληρώνει: «Στον διάλογο για το μελλοντικό και ενδεχομένως τελικό κανονικό καθεστώς, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα καθοδηγείται αποκλειστικά από εκκλησιολογικές – κανονικές και ποιμαντικές αρχές, κριτήρια και κανόνες, χωρίς να ενδιαφέρεται για “γεωπολιτικά” και “εκκλησιαστικοπολιτικά” κριτήρια».

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία προτρέπει την ιεραρχία στη Βόρεια Μακεδονία «να επιλύσει το ζήτημα της επίσημης ονομασίας της με άμεσο αδελφικό διάλογο με τις Ελληνόφωνες και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες».

Σημειώνεται ότι στις 9 Μαΐου το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκατέστησε την κανονικότητα της ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας αναγνωρίζοντάς την με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος». Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί μυστική συνάντηση του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριου με τον αρχιεπίσκοπο της μη αναγνωρισμένης «Μακεδονικής Εκκλησίας» Στέφανο στην πόλη Νις όπου συμφωνήθηκε η αποκατάσταση των σχέσεων και η έναρξη του διαλόγου για το οριστικό καθεστώς. Την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής αποκάλυψε ο επίσκοπος Τούζλας Φώτιος στο κυριακάτικο κήρυγμά του στις 8 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η ορθόδοξη εκκλησία των Σκοπίων αποσχίστηκε το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

Τον Νοέμβριο του 2009, η αποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» πρόσθεσε στο όνομά της το επίθημα «Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», αυτοαναγορευόμενη διάδοχος της παλιάς Αρχιεπισκοπής Οχρίδας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή