Σκάνδαλο σεξουαλικής ταινίας στο Ιράν: Η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει προηγούμενη γνώση της φερόμενης συμπεριφοράς

Ένα sex tape στο Ιράν οδήγησε στην παύση ενός αξιωματούχου υπεύθυνου για την προώθηση των ισλαμικών αξιών - και ώθησε τις αρχές να αρνηθούν οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση της φερόμενης συμπεριφοράς του.

by Times Newsroom
  • Από τον Sebastian Usher, συντάκτη αραβικών υποθέσεων & Alys Davies

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο φέρεται να δείχνει τον επικεφαλής του πολιτισμού και της ισλαμικής καθοδήγησης στην επαρχία Gilan, Reza Tsaghati, να κάνει σεξ με έναν άλλο άνδρα. Η ταυτότητά τους και η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχουν επαληθευτεί. Ο κ. Tsaghati απομακρύνθηκε από τη θέση του, ενώ οι αρχές διεξάγουν έρευνα.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Ιράν, με τα ΛΟΑΤ+ άτομα να κινδυνεύουν από παρενόχληση, κακοποίηση και βία.

Το βίντεο – το οποίο έχει κοινοποιηθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – έχει προκαλέσει σάλο στο διαδίκτυο. Ο κ. Tsaghati είναι ο ιδρυτής ενός πολιτιστικού κέντρου που επικεντρώνεται στην ευσέβεια και τη μαντίλα.

Το Σάββατο, ο υπουργός Πολιτισμού του Ιράν Mohammad Mehdi Esmaili δήλωσε ότι δεν υπήρχαν αρνητικές αναφορές σχετικά με τον κ. Tsaghati πριν από τη δημοσίευση του βίντεο.

Ορισμένοι δήλωσαν ότι η απομάκρυνση του κ. Τσαγκάτι από τη θέση του υπογράμμισε τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Ιρανοί αξιωματούχοι όταν κατηγορούνται για ένα έγκλημα σε σύγκριση με την κοινότητα ΛΟΑΤ+ ή τις γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με τους ισλαμικούς κανόνες.

Σύμφωνα με την ιρανική νομοθεσία, η οποία βασίζεται στη Σαρία, οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θεωρούνται εγκλήματα που επισύρουν μέγιστη ποινή θανάτου. Αυτή η αυστηρή τιμωρία έχει χρησιμοποιηθεί σπάνια, αλλά η ΛΟΑΤ+ κοινότητα αντιμετωπίζει καθημερινές διακρίσεις.

Οι γυναίκες έχουν επίσης τιμωρηθεί αυστηρά στο Ιράν επειδή δεν φορούν χιτζάμπ. Πανεθνικές διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικής χρήσης του ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο, πυροδοτούμενες από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών του Ιράν για φερόμενη παραβίαση των κανόνων που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους.

Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν αρχικά παραμείνει σιωπηλοί μετά την εμφάνιση του sex tape στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά το τμήμα πολιτιστικής και ισλαμικής καθοδήγησης του Γκιλάν εξέδωσε τελικά μια δήλωση στις 22 Ιουλίου, στην οποία αναφέρθηκε στο «ύποπτο λάθος του διευθυντή ισλαμικής καθοδήγησης στο Γκιλάν».

Ανέφερε ότι η υπόθεση είχε «παραπεμφθεί για προσεκτική εξέταση στις δικαστικές αρχές» και προειδοποίησε κατά της χρήσης του βίντεο για να «αποδυναμώσει το έντιμο πολιτιστικό μέτωπο της Ισλαμικής Επανάστασης».

Το βίντεο μεταφορτώθηκε αρχικά από το αντικαθεστωτικό κανάλι Radio Gilan Telegram.

Ο αρχισυντάκτης του, Peyman Behboudi, δήλωσε ότι το κανάλι θα συνεχίσει να εκθέτει τη «διαφθορά μεταξύ των αξιωματούχων του καθεστώτος».

Πηγή: www.bbc.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com