Σολτς: Ιστορικό βήμα η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Μπορούν να βασίζονται πάνω μας

Επανέλαβε πως η Γερμανία θα διασφαλίσει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα

by Times Newsroom

Ο Όλαφ Σολτς χαιρέτησε την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ύστερα από σχετικές αποφάσεις που έλαβαν τα κοινοβούλια τους, ενώ τόνισε ότι η Γερμανία θα διασφαλίσει την ασφάλεια τους, κατά την περίοδο ένταξης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν Ντάνιελ Ρις, ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε ως «ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία και για την Ευρώπη» και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση αντίδρασης της Ρωσίας πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης, «οι δύο χώρες μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας».

Επίσης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σολτς σημείωσε πως έχει επισημάνει «ρητά και σκοπίμως» ότι η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη υποχρεωμένες η μία απέναντι στην άλλη μέσω του ΟΗΕ και κυρίως μέσω της ΕΕ. «Ειδικά σε αυτή την πολύ ειδική κατάσταση, μπορούν να βασίζονται πάνω μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να ενισχυθεί και η στρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ, μέσω κοινών ασκήσεων στην Βαλτική Θάλασσα.

Ακόμη, ο καγκελάριος ανέφερε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία, αντιδρούν με το αίτημα ένταξής τους στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και στην αντίστοιχη «δραματική αλλαγή» στην κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη. «Τώρα οι δύο χώρες θα ασκήσουν το δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα τη συμμαχία τους», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς και επανέλαβε ότι η Γερμανία θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η ενταξιακή διαδικασία θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή