ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών άφησε ο Σπύρος Φωκάς, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο σπουδαίος ηθοποιός με σημαντική καριέρα στον κινηματογράφο σε Ελλάδα και εξωτερικό, Ευρώπη και Αμερική, νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας και φιλοξενούνταν σε κέντρο αποκατάστασης στη Μαγούλα. Οι πληροφορίες ανέφεραν τότε πως ο Σπύρος Φωκάς ήταν φανερά καταβεβλημένος και κινούνταν με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ είχε θέσει εαυτόν σε πλήρη αφωνία, επικοινωνώντας με τους οικείους του μέσω νοημάτων.
Η καλή φίλη του σταρ του σινεμά Σοφία Μπαλάση έκανε λόγο για τραγικές συνθήκες διαβίωσης του Σπύρου Φωκά, ενώ κατήγγειλε την αδιαφορία του ελληνικού κράτους: «Προσπάθησα να μιλήσω πολλές φορές με τη Μενδώνη (Σ.Σ: την υπουργό Πολιτισμού), αλλά οι πόρτες ήταν πάντα κλειστές. Υπάρχει πλήρης αδιαφορία από την υπουργό Πολιτισμού. Στην πορεία ζήτησα βοήθεια από τον Μπακογιάννη και με παρέπεμψαν στην αντιδήμαρχο Κατερίνα Γκαγκάκη. Κάναμε ένα ραντεβού και μου είπε ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν ως δήμος διότι φοβούνται τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, εάν βοηθούσαν! Μου είπε ότι θα έθετε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι που δεν έγινε ποτέ» .
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η τέταρτη σύζυγός του Λίλιαν Φωκά επί 10 χρόνια σύζυγός του, Λίλιαν Φωκά, με ανάρτηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.
Ο Σπύρος Φωκάς κατά κόσμον Σπύρος Ανδρουτσόπουλος, γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1937 στην Πάτρα. Το 1959 έπαιξε στο “Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα”, την ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Αυτή ήταν και η αρχή μίας λαμπρής διεθνούς καριέρας. Έκτοτε τα πολλαπλά προβλήματα, κυρίως με την καρδιά αλλά και το αναπνευστικό του σύστημα, καθώς και η πυρκαγιά στο Λουτράκι πέρσι, τον ανάγκασαν να αναζητήσει κέντρο αποκατάστασης, με σκοπό να σταθεί και πάλι στα πόδια του.
Τρία χρόνια πριν είχε δώσει την τελευταία του συνέντευξη στις Αλήθειες με τη Ζήνα και τον Νίκο Νικόλιζα μιλώντας για αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής του.
«Υπήρχε ένα παλιό χρέος στη ΔΕΗ. Ήρθαν εδώ πέρα και μου λένε: “πρέπει να πληρώσετε όλα όσα χρωστάτε μέχρι σήμερα”. Τους λέω: “δεν έχω να το καλύψω”. Και μου έκοψαν το ρεύμα», δήλωσε ο Σπύρος Φωκάς στην κάμερα της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα».
«Ο κόσμος ενδιαφέρθηκε και παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε. Δεν έχω παράπονο. Ποια Πολιτεία; Ενδιαφέρεται ποτέ η Πολιτεία για μένα και για σένα; Για κανέναν μας. Δεν μπορεί να μου δίνεις τιμητική σύνταξη και να μου δίνεις 600 ευρώ», είχε εξομολογηθεί ο αείμνηστος ηθοποιός τον Σεπτέμβριο του 2020.
«Μου φέρθηκε καλά η μοίρα αλλά τώρα είναι δύσκολα. Όμως άντεξα. Τερμάτισε το «μαγαζί», το έκλεισα», παραδέχθηκε στον τηλεοπτικό φακό του Star και τον δημοσιογράφο Νίκο Νικόλιζα ο Σπύρος Φωκάς.
Γράφοντας την ιστορία του
Ο Σπύρος Φωκάς ήταν ένας πολύ όμορφος ηθοποιός, ο ξένος Τύπος δεν αποθέωνε μόνο το ταλέντο του, αλλά και την εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν πως μοιάζει με τον Ομάρ Σαρίφ και τον Αλέν Ντελόν. Μετά το “Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα” και ενώ είχε αποφοιτήσει από τη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη πήρε το ρίσκο και πήγε στην Ιταλία, στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν..
Έτσι, συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές, στο “Όταν θέλει η γυναίκα” του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και στο “Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του” του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού. Η τελευταία ταινία με την αξέχαστη μουσική του Νίνο Ρότα απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.
Με τη συμμετοχή του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι “Ο Θάνατος ενός Φίλου”, κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο και κάνει το μεγάλο βήμα να κατακτήσει το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές.
Πίσω στην πατρίδα και μια γεμάτη καριέρα εκτός των τειχών
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίζει στην Φίνος Φιλμ δύο θρυλικές ελληνικές ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον “Εγωισμό” και τη “Στεφανία”, που άφησαν εποχή.
Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το “Διαμάντι του Νείλου” και “Ράμπο 3”. Συνολικά έπαιξε σε 36 ταινίες, 2 εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ.
Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην Ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές, όπως οι: «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Δύο Ξένοι», «Οι κληρονόμοι», «Της αγάπης μαχαιριά», «Φιλί ζωής» κλπ.
Οι γυναίκες της ζωής του
Σε ηλικία μόλις 21 ετών παντρεύτηκε στην Αγία Φιλοθέη τη Νία Λιβαδά, μαζί με την οποία έζησε στην Ιταλία για 10 χρόνια. Στη συνέχεια γνώρισε και παντρεύτηκε μία αεροσυνοδό της «Ολυμπιακής» με την οποία πέρασε άλλα 10 χρόνια της ζωής του, ενώ η τρίτη του σύζυγος, με την οποία επίσης έζησε για περίπου 10 χρόνια ήταν η Ελληνοαμερικανίδα Ρενέ Πάπας. Με την τέταρτη γυναίκα του, Λίλιαν Φωκά, ήταν μαζί μέχρι τον θάνατό του.