Σρι Λάνκα: Νέος προσωρινός πρόεδρος μετά τη φυγή του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε

Ο πρόεδρος Ρατζαπάξα, που είχε υποσχεθεί ότι επρόκειτο να παραιτηθεί σήμερα, έφθασε στις Μαλδίβες αφού διέφυγε από τη χώρα, αλλά δεν έχει ακόμη επισημοποιήσει την απόσυρσή του.

by Times Newsroom

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, ορίστηκε την Τετάρτη (13/7) προσωρινός πρόεδρος της χώρας καθώς ο μέχρι πρότινος πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα διέφυγε στις Μαλδίβες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Λόγω της απουσίας του από τη χώρα, ο πρόεδρος Ρατζαπάξα μου είπε ότι επιφόρτισε τον πρωθυπουργό να ενεργεί ως πρόεδρος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα» ανέφερε σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος Ρατζαπάξα, που είχε υποσχεθεί ότι επρόκειτο να παραιτηθεί σήμερα, έφθασε στις Μαλδίβες αφού διέφυγε από τη χώρα, αλλά δεν έχει ακόμη επισημοποιήσει την απόσυρσή του.

Το Σύνταγμα προβλέπει, σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωρινά τα προεδρικά καθήκοντα μέχρι την εκλογή από τη Βουλή ενός βουλευτή που θα ασκήσει την εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2024.

Σρι Λάνκα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα μετά τη φυγή του προέδρου

Ο Βικρεμεσίνγκε αμφισβητείται και ο ίδιος από τους διαδηλωτές που κινητοποιούνται εδώ και τρεις μήνες. Η αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων στην προσπάθεια να εμποδίσει το πλήθος να εισβάλει στην επίσημη κατοικία του.

Απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στην επαρχία της πρωτεύουσας Κολόμπο και η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Βικρεμεσίνγκε, που είχε διοριστεί τον Μάιο για να βγάλει τη χώρα από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, έχει δεσμευθεί και ο ίδιος ότι θα αποσυρθεί αν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com