Στη Μαγιόρκα βαρέθηκαν τους μεθυσμένους τουρίστες

Εκατομμύρια τουρίστες ετησίως επισκέπτονται τη Μαγιόρκα για τη νυχτερινή ζωή και τη μαζική κατανάλωση αλκοόλ. Παρά τις προσπάθειες κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει.

by Times Newsroom

«Συχνά βλέπω παραθεριστές μεθυσμένους στις 2 μ.μ. να ψάχνουν απεγνωσμένα το ξενοδοχείο τους με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι», λέει η Γκερλίντε Βάινινγκερ, ιδιοκτήτρια του cult εστιατορίου “Münchner Kindl” στην Πλάγια ντε Πάλμα. Ο λεγόμενος “αλκοολικός τουρισμός” δεν είναι κάτι καινούργιο στη Μαγιόρκα. Όμως φέτος, η κατάσταση φαίνεται να είναι χειρότερη από ποτέ,ήδη πολύ πριν από την έναρξη της κύριας σεζόν την 1η Ιουλίου.

Η ένωση ξενοδόχων AHPP, η ένωση γαστρονομίας CAEB και η ένωση νυχτερινών κέντρων ABONE έκρουσαν από κοινού τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχει καταστεί «μη βιώσιμη» και «ανησυχητική». «Αρκετά!», λένε και απαιτούν αυστηρότερες ποινές, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και περισσότερους ελέγχους από τις αρχές. Ο σύλλογος κατοίκων της συνοικίας Σ’Αρενάλ, όπου βρίσκεται και η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης, το Μπάλερμαν, διαμαρτύρεται επίσης για την ολοένα και χειρότερη συμπεριφορά πολλών ξένων τουριστών.

Πολλοί δυσφορούν με τη συμπεριφορά των τουριστών

Το Μπάλερμαν, κατ’ εξοχήν προπύργιο των Γερμανών παραθεριστών, είναι σήμερα ασφυκτικά γεμάτο. Ήδη τον Απρίλιο, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες από το εξωτερικό και την ηπειρωτική Ισπανία ήρθαν στις Βαλεαρίδες Νήσους, προσέλευση που αποτελεί ρεκόρ. Σχεδόν το 40% των ξένων τουριστών ήταν Γερμανοί. Όχι μόνο οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες μπαρ, αλλά και ορισμένοι επισκέπτες αναστατώνονται από τους τουρίστες που βρίσκονται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση μέθης. Ξανά και ξανά, νέοι κανόνες συμπεριφοράς και νομοθεσίες έχουν θεσπιστεί στη Μαγιόρκα, όμως τίποτα δεν πτοεί τους επσικέπτες του Μπάλερμαν.

Επισήμως, η Πλάγια ντε Πάλμα είναι μία από τις ζώνες όπου ισχύουν ειδικοί κανόνες συμπεριφοράς στη Μαγιόρκα το καλοκαίρι. Σκοπός είναι να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ, για παράδειγμα με τη ρύθμιση των πωλήσεων και την απαγόρευση των διαφημίσεων. «Είναι αναμενόμενο ότι φέτος θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα», λέει ο Χοσέ Αντόνιο Φερνάντες ντε Αλαρκόν, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων της Πλάγια ντε Πάλμα.

Για τον DJ του”Bierkönig”, «το Μπάλερμαν αντιπροσωπεύει την ελευθερία»

Από την άλλη πλευρά, ο Άαρον Μίλερ, DJ στο “Bierkönig”, λέει πως «το Μπάλερμαν αντιπροσωπεύει την ελευθερία και, σε έναν βαθμό, μέρος αυτής είναι η κακή συμπεριφορά». Τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά στις περιοχές που φημίζονται για τη νυχτερινή τους ζωή στη Γερμανία, λέει ο 38χρονος από το Ίνταρ-Όμπερσταϊν. «Το 99% των παραθεριστών συμπεριφέρεται καλά δεδομένων των περιστάσεων», λέει ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι «προσωπικά, δεν με πειράζει να ουρλιάζουν οι άνθρωποι στον δρόμο».

Λίγα τα μαγαζιά που πλουτίζουν

Μέρος της συνολικής εικόνας είναι, φυσικά, ότι οι παραθεριστές που έρχονται για τα πάρτι φέρνουν πολλά χρήματα στα ταμεία του νησιού. Ως εκ τούτου, τα καταστήματα της περιοχής προσαρμόζονται στις ανάγκες. «Ένα κοσμηματοπωλείο ή ένα υποδηματοπωλείο δεν έχει λόγο ύπαρξης εδώ. Ακόμη και το αρωματοπωλείο στο Μπάλερμαν πουλάει τώρα κονσερβοποιημένη μπύρα», λέει η Βάινινγκερ. Η ιδιοκτήτρια επισημαίνει πάντως ότι «στην πραγματικότητα, υπάρχουν μόνο τρεις παμπ που επωφελούνται από τα πάρτι: το Megapark, το Bierkönig και το Oberbayern». Σπανίως οι παραθεριστές βγαίνουν έξω για να φάνε σε ένα καλό εστιατόριο στην Πλάγια ντε Πάλμα, προτιμώντας μετά το κλαμπ να φάνε ένα κεμπάπ ή ένα λουκάνικο στη διπλανή καντίνα.

Αυτό, βέβαια, οφείλεται και στις τιμές. Λόγω και του πληθωρισμού, οι τιμές βρίσκονται στα ύψη, με τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων να ξεκινούν από τα 200 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Έτσι, ορισμένοι επισκέπτες, ιδίως από τη Γερμανία και την Ολλανδία, επιλέγουν να διανυκτερεύσουν στην παραλία. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ έχουν ανέβει επίσης σημαντικά.

Η Ρεβέκκα από τη Στουτγκάρδη πάντως επισκέπτεται φίλους στη Μαγιόρκα και απολαμβάνει να βρίσκεται στην παραλία της Κολόνια ντε Σαν Ζόρντι στα νοτιοανατολικά του νησιού. Αν και δεν πίνει αλκοόλ, δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Μπάλερμαν. «Ακούω αυτή τη μουσική ακόμη και στη δουλειά, αλλά εδώ πρέπει να υπάρχουν και άλλοι νηφάλιοι άνθρωποι στα πάρτι, γιατί αλλιώς πρέπει να κάνω τη μαμά σε όλους τους μεθυσμένους».

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com