Συμμαχικές δυνάμεις (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος)

Αποτελούνταν από τα κράτη που αντιστέκονταν στην επιθετικότητα του Άξονα, υπό την ηγεσία τριών μεγάλων δυνάμεων που αποκαλούνταν «Οι Τρεις Μεγάλοι»: Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση.

by Times Newsroom

Οι συμμαχικές δυνάμεις είναι η συνήθης ονομασία ενός από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελούνταν από τα κράτη που αντιστέκονταν στην επιθετικότητα του Άξονα, υπό την ηγεσία τριών μεγάλων δυνάμεων που αποκαλούνταν «Οι Τρεις Μεγάλοι»: Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση. Αυτές οι χώρες μετά το τέλος του πολέμου διαμόρφωσαν το μέλλον όλου του πλανήτη. Μαζί με την Κίνα και τη Γαλλία θα είχαν και μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αρχικά η Γαλλία και η Βρετανία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία μετά την εισβολή στη Πολωνία, καθώς και οι αποικίες τους. Η Κίνα βρισκόταν ήδη σε πόλεμο με την Ιαπωνία από το 1937. Στη συνέχεια πέρασαν με την πλευρά των συμμάχων η Δανία και η Νορβηγία που κατακτήθηκαν από την Ναζιστική Γερμανία, τον Απρίλιο του 1940. Στις 10 Μαΐου κήρυξαν τον πόλεμο η Ολλανδία και το Βέλγιο. Στις 28 Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση από την Ιταλία. Την άνοιξη του 1941 η Γερμανία επιτέθηκε στη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα καταλαμβάνοντας και τις δύο. Η Σοβιετική Ένωση πέρασε με την πλευρά των Συμμάχων μετά την εισβολή της Γερμανίας στο έδαφος της, μαζί με τη Μογγολία. Μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στον Άξονα καθώς και οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής που ήταν κάτω από την επιρροή τους. Όταν η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς τη μεριά των Συμμάχων όλο και περισσότερες χώρες συντάσσονταν μαζί τους, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών που ήταν μέλη του Άξονα μετά την ήττα τους, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ιταλία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com