Συνομοσπονδία του Μπαρ

...ήταν συμμαχία Πολωνών ευγενών, η οποία δημιουργήθηκε το 1768 στο οχυρό Μπαρ της Ουκρανίας, με σκοπό να υπερασπιστεί την εσωτερική και εξωτερική ανεξαρτησία της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας εναντίον τόσο της ρωσικής επιρροής, όσο και του Βασιλιά Στανίσουαφ Αύγουστου Πονιατόφσκι, ο οποίος μαζί με Πολωνούς μεταρρυθμιστές προσπαθούσε να περιορίσει την δύναμη των ευγενών της Κοινοπολιτείας.

by Times Newsroom

Η Συνομοσπονδία του Μπαρ (ρωσικά: Барская конфедерация, πολωνικά: Konfederacja barska) ήταν συμμαχία Πολωνών ευγενών, η οποία δημιουργήθηκε το 1768 στο οχυρό Μπαρ της Ουκρανίας, με σκοπό να υπερασπιστεί την εσωτερική και εξωτερική ανεξαρτησία της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας εναντίον τόσο της ρωσικής επιρροής, όσο και του Βασιλιά Στανίσουαφ Αύγουστου Πονιατόφσκι, ο οποίος μαζί με Πολωνούς μεταρρυθμιστές προσπαθούσε να περιορίσει την δύναμη των ευγενών της Κοινοπολιτείας.

Μεταξύ των ιδρυτών της Συνομοσπονδίας ήταν οι μεγιστάνες Άνταμ Στανίσουαφ Κρασίνσκι, επίσκοπος του Καμιένιετς, Κάρολ Στανίσουαφ Ραντζίβιου, Κάσιμιρ Πουλάσκι, ο πατέρας του και οι αδερφοί του και Μίχαου Χιερόνιμ Κρασίνσκι. Η δημιουργία της οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο και συνέβαλε στην πρώτο διαμελισμό της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας. Κάποιοι ιστορικοί θεωρούν την Συνομοσπονδία του Μπαρ την πρώτη πολωνική εξέγερση. Η Συνομοσπονδία διαλύθηκε το 1776.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com