Συρία: Αυξάνονται οι φόβοι για διακοπή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το ρωσικό βέτο

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψάχνουν λύση για το αδιέξοδο

by Times Newsroom

Η Ρωσία άσκησε βέτο για παράταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι φόβοι για οριστική διακοπή, με αρκετούς εκτοπισμένους να αναφέρουν ότι «θα πεθάνουμε» και πως «αυτή είναι μια καταστροφή», μια «πολιτική πείνας».

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, την Παρασκευή, η Ρωσία, σύμμαχος και στρατιωτικός υποστηρικτής του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, έθεσε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια πρόταση που είχαν υποβάλει η Νορβηγία και η Ιρλανδία, με την οποία προβλεπόταν η παράταση, για διάστημα ενός έτους, της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία από ένα μεθοριακό πέρασμα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Δαμασκού.

Η Μόσχα είχε αντιπροτείνει μια μικρότερη παράταση, διάρκειας έξι μηνών. Το πρόγραμμα αυτό λήγει την Κυριακή. Είχε τεθεί σε ισχύ από το 2014 και προέβλεπε τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από το μεθοριακό πέρασμα της Μπαμπ αλ Χάουα, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, σε περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην επαρχία του Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από τζιχαντιστικές οργανώσεις και αντάρτες.

Οι 13 από τις 15 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της παράτασης. Η Κίνα, που συχνά ακολουθούσε το παράδειγμα της Ρωσίας, προτίμησε αυτή τη φορά την αποχή. Τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να προτείνουν παράταση εννέα μηνών για να αρθεί το αδιέξοδο, είπαν διπλωμάτες.

«Λιμός»

Περισσότερα από 4.600 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που μετέφεραν κυρίως τρόφιμα διέλευσαν φέτος από το πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Το Σάββατο, το πέρασμα κλειστό εξαιτίας της μουσουλμανικής γιορτής Ιντ αλ-αντχά, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι περισσότεροι από τους κατοίκους των (εκτοπισμένων) καταυλισμών εξαρτώνται από αυτή τη βοήθεια», είπε αγανακτισμένος ο Αμπντέλ Σαλάμ Γιούσεφ. Το ρωσικό βέτο είναι «μια καταστροφή», πρόσθεσε.

«Περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή»

Το σύστημα διασυνοριακής βοήθειας περιλαμβάνει ιατρική βοήθεια που θεωρείται ζήτημα ζωής και θανάτου στον τομέα της υγείας της περιοχής, που έχει καταστραφεί μετά από 11 χρόνια πολέμου.

Αυτό θα οδηγήσει στο «κλείσιμο 21 νοσοκομείων, 12 ιατρικών κέντρων και θα θέτει τέλος σε πολλά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών εμβολιασμού».

Τα τελευταία χρόνια η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη το δικαίωμα του βέτο που διαθέτει στον ΟΗΕ σε ψηφίσματα που αφορούν τη Συρία. Το χθεσινό ήταν το 17ο βέτο που άσκησε μετά την έναρξη του πολέμου στη χώρα αυτή, το 2011. Εδώ και πολλές εβδομάδες, δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούσαν επιτακτικά από τις χώρες μέλη του ΣΑ να εγκρίνουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας για διάστημα ενός έτους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com