Συζήτηση για την Κοινωνική Οικονομία

Στην «Δερβέσιανη» της Μαρίας και του Πασχάλη στο χωριό Οινούσα Σερρών...

by Times Newsroom

Την Τρίτη, 22 Νοε 2022, στις 17.00, στην Οινούσα, Σερρών, στον φιλόξενο χώρο του Μπακάλικου, Ουζερί, Καφέ «Δερβέσιανη» η κ. Μαρία Θεοδωράκη και ο κ. Πασχάλης Πανταζής προσκαλούν όλους σε συζήτηση για την «Κοινωνική Οικονομία» με εισηγητή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα, AgroBus) συγγραφέα του βιβλίου «Σκέψεις για την Κοινωνική Οικονομία», ISBN 978-618-84431-1-2, Εκδόσεις ΣΤΕΝΤΩΡΑΣ.

Από τα τρία συστήματα οικονομικής διαχείρισης, η (1) ΔΗΜΟΣΙΑ Οικονομική αντλεί πόρους από την εξουσία για να ικανοποιήσει την κοινωνία, η (2) ΙΔΙΩΤΙΚΗ Οικονομική αντλεί πόρους από τα κεφάλαια των επενδυτών για να κερδίσει κυρίως χρήματα και η (3) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ Οικονομία αντλεί πόρους από τα μέλη της για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μελών της.

Οι επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας παρουσιάζονται κυρίως με την μορφή των Συνεργατισμών (συνεταιρισμών), των Ιδρυμάτων, των Αλληλόχρεων Κεφαλαίων και των Ηθικών Τραπεζών.

Οι Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα έχουν κυρίως τρείς μορφές, 1. Παραγωγικοί Συνεταιρισμοί (όπως είναι οι Αγροτικοί), 2. Αστικοί Συνεταιρισμοί (κυρίως Καταναλωτικοί, Προμηθευτικοί, Πιστωτικοί, Προμηθευτικοί, Οικοδομικοί κλπ) και 3. Εργατικοί Συνεταιρισμοί (όπως είναι ΚοινΣΕπ, ΚοιΣΠΕ, ΣυνΕρ κλπ), καθώς και μικτές μορφές συνδυασμού αυτών, όπως είναι ΚΥΓΕΩ-CSA (Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία).

Το «συνωμοσιολογικό ΚΕΝΟ» της πληροφόρησης για την Κοινωνική Οικονομία θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν οι ίδιοι οι πολίτες, με καλές πρακτικές από άλλα μέρη της Ελλάδος, και με πληροφορίες από άλλα κράτη.

Οι υπεξαιρούντες την κρατική εξουσία (Δημόσιοι Υπάλληλοι) και οι ιδιοτελείς κερδοσκόποι «επενδυτές» έχουν αποτύχει, και αυτό έχει γίνει εμφανές τα τελευταία χρόνια. Πρέπει πλέον οι ίδιοι οι πολίτες να ενημερωθούν για καλές πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε άλλα κράτη ή ακόμα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και να επιβιώσουν ως πολίτες και ως κοινωνικό σύνολο.

Σήμερα που το κράτος δεν έχει επαρκή χρήματα, και δεν μπορεί να αντλήσει περισσότερα με φορολογία, για να κάνει άφθονες προσλήψεις, και οι κερδοσκόποι ιδιώτες «επενδυτές» δεν βλέπουν πιθανότητα αρκετών κερδών, για να έχουν κίνητρο προσλήψεων σε κάποιες δραστηριότητες, ΜΟΝΟ οι ίδιοι οι πολίτες διαχειριζόμενοι σωστά τα υπάρχοντα εργαλεία, όπως οι δομές της Κοινωνικής Οικονομίας, μπορούν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.

Στην «Δερβέσιανη» της Μαρίας και του Πασχάλη στο χωριό Οινούσα Σερρών με την ανοικτή πρόσκληση για την Κοινωνική Οικονομία ελπίζεται ότι θα γίνει μια εποικοδομητική ενδιαφέρουσα συζήτηση την Τρίτη, 22 Νοε 2022, στις 17.00. Πληρ: Μαρία Θεοδωράκη, 6973078734.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com