Τα μονοπάτια της τροφής μας… στην Ξάνθη

Τα θέματα είναι κοινά για όλους τους αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι) και όλον τον αγροτικό τομέα, όπου παράγεται η πραγματική & φυσική τροφή όλων και όπου ξεκινά η πραγματική «αλυσίδα αξίας» της τροφής μας.

Την Παρασκευή, 1 Δεκ 2023, στις 20.00, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης (Βασ. Κωνσταντίνου 1) οργανώνεται ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με ανοικτή πρόσκληση σε όλους με θέμα «Τα μονοπάτια της τροφής μας». Την συζήτηση προσκλήθηκε να χαιρετίσει ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ξάνθης κ Στέλιος Μωραϊτης, ενώ συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η δημοσιογράφος κα Βασιλική Μαχαίρα.

Πριν μόλις ένα μήνα (στις 13/10/2023) έγινε η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Τα μονοπάτια της τροφής μας» του Δημήτρη Μιχαηλίδη, από τις εκδόσεις ΣTΕΝΤΟΡΑΣ ISBN 978-618-84431-4-3, με επιμέλεια της κας Κατερίνας Γκρίτζαλη, όπου στις 313 σελίδες του καλύπτονται πάρα πολλά θέματα της «αλυσίδας αξίας» της τροφής μας, όπως τις βίωσε ο συγγραφέας ως μέλος της Διοικητικής Ομάδας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος.

Τα θέματα είναι κοινά για όλους τους αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι) και όλον τον αγροτικό τομέα, όπου παράγεται η πραγματική & φυσική τροφή όλων και όπου ξεκινά η πραγματική «αλυσίδα αξίας» της τροφής μας.

Στην ουσία πρόκειται για ημερολογιακή καταγραφή γεγονότων από τις 11/8/2021 έως τις 4/8/2023, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Τα κείμενα είναι προδημοσιεύσεις και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν δημοσίως και μάλιστα πολλά δημοσιεύθηκαν στον εξειδικευμένο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, κάποια εστάλησαν και στην πολιτική ηγεσία της χώρας, χωρίς να επισημανθεί επαρκής ανταπόκριση των υπευθύνων.

Ανάμεσα στα 106 εύληπτα κείμενα, των 600-1000 λέξεων κάθε ένα, που καταγράφονται από τον κ Δ. Μιχαηλίδη εντοπίσαμε: Μερικές «καπνισμένες» αυγουστιάτικες σκέψεις, Ρατσισμός, άγνοια & Bullying=εκρηκτικό κοκτέϊλ, Φωτιές, κοινωνία, κτηνοτροφία, περιβάλλον, Ανακαλύπτοντας ξανά τα τσελιγκάτα, Επαναπροσεγγίζοντας τη δασοφύλαξη, Μετά τις πυρκαγιές ολοταχώς τοπικοποίηση, Η φύση στο τεχνητό αστικό περιβάλλον, Το ΟΡΑΜΑ της Ρουμελιώτισσας, Για μια βιώσιμη & ευημερούσα ύπαιθρο, Άλλο αγροτουρισμός, άλλο τουρισμός υπαίθρου, Εκδήλωση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ, 15 Οκτ-παγκόσμια ημέρα αγρότισσας, Οι αγρότες είναι επιχειρηματίες, Η παράδοση εμπεριέχει την καινοτομία, Άμεσα μέτρα για να γίνει βιώσιμη η αγορά του αρνιού, Η αγροτική επιχειρηματικότητα βρίσκει «στέγη», Ποιμένες που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς, Κοινή υπουργική απόφαση χωρίς τους κτηνοτρόφους, AgriBusiness Summit, το μέλλον της Θεσσαλίας, Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών-εθελοντισμός, Ένας βράχος ριγμένος στην θάλασσα, Και η κτηνοτροφία είναι κομμάτι της Αττικής, Και η περιαστική κτηνοτροφία έχει προβλήματα, Είναι ανήθικη η έλλειψη σεβασμού, «Χωρίς» … η σύγχρονη πραγματικότητα, Οργάνωση μελισσοσμηνών ή/& μελισσοκόμων, Κτηνοτροφία χωρίς υποδομές στους στάβλους, ΟΡΑΜΑ 2040-στρατηγικό σχέδιο-Αγροτικό Σύμφωνο, Η πολιτιστική κληρονομιά μοχλός για το μέλλον, Ο ΟΗΕ υπέρ του συνεργατισμού/συνεταιρισμών, Άνοιγμα των κτηνοτρόφων ατις αστικές κοινωνίες, Η κοινωνική οικονομία ενισχύει την απασχόληση, Επείγοντα και σημαντικά, Η γυναίκα στην τοπική ανάπτυξη, Σχολεία μαθητείας αγροτικής επιχειρηματικότητας, AgriBusiness Forum-Πελοπόννησος, Υπογεγραμμένα από την φύση-Signed by nature, «Γέφυρα» κτηνοτροφίας-καταναλωτών, Αποκλειστικές αγροτικές χρήσεις γης για παραγωγή τροφής, «Σταυρόλεξο» η κοινή γεωργική πολιτική-ΚΓΠ, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος-ΕΔΟΚ, Οι ενεργειακές κοινότητες χαρίζουν αυτάρκεια, Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στις αγροτικές επιχειρήσεις, Νέος Σκοπός Σερρών-ξεριζωμός να μην ξανασυμβεί, Επισιτιστική ασφάλεια-κτηνοτροφία: παρόν & μέλλον, Nutri score ή Nutrinform Battery, Αγρότης: ο φροντιστής του περιβάλλοντος, Βοσκήστε τα γιατί χανόμαστε, Ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος, Μια επίσκεψη μελέτης στην Νέα Ζηλανδία και πολλά άλλα

Το Επιμελητήριο Ξάνθης θα φιλοξενήσει την Παρασκευή, 1 Δεκ 2023, στις 20.00, την ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με τον συγγραφέα κ Δημήτριο Μιχαηλίδη, με πρόσκληση σε όλους με θέμα «Τα μονοπάτια της τροφής μας».

Ο κ Δημήτρης Ρουκάς MSc. Τεχν. Γεωπόνος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΠΕ Πιερίας, Υπ. Διδάκτορας «Ζωοτεχνίας» της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εντόπισε: «Τα Μονοπάτια της τροφής μας» έχουν πολλές διαδρομές. Μία όμως παραδοσιακή διαδρομή, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, είναι αυτή που περνά μέσα από την οικοτεχνία, ένα θεμελιώδης κομμάτι της οικιακής οικονομίας. Στη σύγχρονη εποχή δυστυχώς παραγκωνίστηκε ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις σύγχρονες διαδρομές της βιομηχανικής παραγωγής των προϊόντων, έχοντας αφήσει ανεκμετάλλευτους πολλούς από τους θησαυρούς που έκρυβε η οικοτεχνική παράδοση και κουλτούρα, ειδικά στον κλάδο της τυροκομίας».

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Αχαρναί, γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς να χαιρετίσουμε την καταγραφή τόσων πολλών εκδηλώσεων που οργανώσαμε κυρίως μόνοι στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής, στην έκδοση του ΣΤΕΝΤΟΡΑ «Τα Μονοπάτια της τροφής μας», που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια με συνοδοιπόρους μεταξύ άλλων τον πρόεδρό μας κ Γιάννη Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, Αχαρναί), την κα Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου (πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ, Μέγαρα), την κα Φιλλιώ Κρασσά (κτηνοτρόφο, Γαλάτσι Αθήνα), την κα Αργυρώ Λαγγουράνη (κτηνοτρόφο, Λιδωρίκι Φωκίδας), την κα Ιωάννα Σαπουνάκη (Αγροεπιχειρηματία, Τυρός Αρκαδίας), την κα Ειρήνη Σερέτη (κτηνοτρόφο, Ξανθόγεια Πέλλας), τον κ Νίκο Δημόπουλο (κτηνοτρόφο, Καβάλα), την κα Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου (αγρότισσα, Νέος Σκοπός), την Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (π. Δ/ντρια Κέντρου Λαογραφίας) και πάρα πολλούς άλλους & άλλες. Ευχαριστούμε τον κ Δημήτρη Μιχαηλίδη και τον ΣΤΕΝΤΩΡΑ για την καταγραφή και την έκδοση, που μπορεί να αποτελέσει πηγή ιδεών για τοπική δράση στην αγροτική Ύπαιθρο της πατρίδας μας.

Και ο κ Δημήτρης Μιχαηλίδης στην εισαγωγή λέει: «Από το 2021 μέχρι σήμερα, αμέσως μετά την πανδημία του covid-19 κατέγραφα εκδηλώσεις, κυρίως αυτές που διοργάνωνα με συνεργάτες και φίλους, ακολουθώντας κυρίως τους αγωνιστές-παραγωγούς του πραγματικού πλούτου με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος. Η περιπέτεια του covid-19 άλλαξε τις προτεραιότητες όλου του κόσμου και ενώ προ covid-19 η λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» καθοδηγούσε σχεδόν όλες τις επιλογές, φαίνεται ότι πλέον η «locality-τοπικοποίηση» θα μπορούσε να είναι μια ισχυρή και ελπιδοφόρα σωστή επιλογή για την πορεία στο μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Η επαναφορά σε πραγματικές παραγωγικές φυσικές αξίες θέλει δουλειά πολλή. Η επαναφορά του μοναδικού «περιβάλλοντος» μας στο διαστημόπλοιο «γη» σε απόλυτα πρώτη επιλογή, με πρωτεργάτες τους αγρότες, που είναι οι εξ επαγγέλματος φροντιστές του περιβάλλοντος (κακοί ή καλοί φροντιστές) επιβάλλει πρώτα τον σεβασμό όλου του περιβάλλοντος, ακολούθως την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση και βέβαια την αναγνώριση και υποστήριξη της ανάληψης δράσης με μεγάλες αβεβαιότητες από τους αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς & δασοκόμους). Και δεν ξεχνάμε ότι περιβάλλον είναι ότι μας περιβάλλει σε ισορροπία, δηλαδή τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το τεχνολογικό, το οικονομικό, το οικονομικό, το διοικητικό κλπ».

Και η επιμελήτρια του βιβλίου κα Κατερίνα Γκρίτζαλη, Διευθύντρια Σύνταξης stentoras.gr και Δ/ντρια Έργων Εκπαίδευσης skywalker-Εργασία στην Ελλάδα σημειώνει: Η πρώτη μας επικοινωνία με τον κ Δ. Μιχαηλίδη έγινε τον Μαρ 2019, όταν ο κ Δ. Φυντάνης, Δ/ντής Επιχειρησιακής Συνέχειας skywalker, ζήτησε να αναλάβω την επιμέλεια του πρώτου βιβλίου των εκδόσεων ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, με τίτλο «Σκέψεις για την αγροτική ανάπτυξη». Ακολούθησαν τα βιβλία: «Σκέψεις για την Τοπική Ανάπτυξη», «Σκέψεις για την Κοινωνική Οικονομία» & «Σκέψεις εν μέσω covid-19». Με το παρόν βιβλίο επιβεβαιώνεται το ειλικρινές σκεπτικό του, και κυρίως η ευαισθησία και η ενσυναίσθησή του για την ανάγκη να βρεθούν τρόποι προστασίας της παράδοσης, της οικογένειας και του προσωπικού μόχθου, παράγοντες που συνδέονται με κάθε μορφής αγροτική παραγωγή.

Την Παρασκευή, 1 Δεκ 2023, στις 20.00, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης (Βασ. Κωνσταντίνου 1) περιμένουμε όλους στην ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα «Τα μονοπάτια της τροφής μας».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com