Τα πιο συχνά προβλήματα σε ένα αυτοκίνητο και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

Όση καλή συντήρηση και να το κάνουμε, όσο και να ακολουθούμε το πρόγραμμα του κατασκευαστή, πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε ξαφνικά προβλήματα στο όχημά μας

by Times Newsroom

Ένα αυτοκίνητο χρειάζεται περιποίηση και την κατάλληλη φροντίδα, έτσι ώστε πάντα να προσφέρει το 100% των δυνατοτήτων του και φυσικά να μην βγάζει προβλήματα. Όμως, όση καλή συντήρηση και να το κάνουμε, όσο και να ακολουθούμε το πρόγραμμα του κατασκευαστή, πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε ξαφνικά προβλήματα στο όχημά μας.

Ποια είναι όμως τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε και πώς μπορούμε να τα λύσουμε;

Πρόβλημα στον κλιματισμό του αυτοκινήτου

Ο κλιματισμός του αυτοκινήτου προσφέρει άνεση στην καμπίνα αλλά και ασφαλείς συνθήκες οδήγησης. Μια καμπίνα που έχει υψηλή θερμοκρασία δεν μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη ασφάλεια στον οδηγό καθώς δεν θα νιώθει άνετα.

Αντίστοιχα και οι συνεπιβάτες δεν θα μπορέσουν να κάτσουν αρκετή ώρα στο αυτοκίνητο, αν ο κλιματισμός είναι χαλασμένος και οι συνθήκες δύσκολες (πολύ ζέστη ή κρύο αντίστοιχα).

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα με τον κλιματισμό είναι όταν δεν βγάζει κρύο αέρα το air condition του αυτοκινήτου – κάτι ίσως που το συναντάνε αρκετά αυτοκίνητα το καλοκαίρι.

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ένα τέτοιο πρόβλημα είναι αρκετές και σίγουρα χρειάζεται επίσκεψη σε έναν τεχνικό.

Το πρόβλημα μπορεί να είναι από χαμηλή στάθμη ψυκτικού, βλάβη στον συμπυκνωτή ή στον ανεμιστήρα μέχρι και να είναι τελείως βουλωμένο το φίλτρο καμπίνας και να μην αφήνει τον αέρα να περάσει!

Αυτό που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας είναι να ελέγξετε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού – θα πρέπει να είναι μεταξύ min και max και επίσης να δείτε αν τυχόν υπάρχει κάποια διαρροή εκεί που σταθμεύετε το όχημά σας. Αν διαπιστώσετε διαρροή, τότε θα πρέπει άμεσα να πάτε το αυτοκίνητο σε ένα συνεργείο.

Πρόβλημα με τις ταχύτητες και το σασμάν

Ένα πρόβλημα στο σασμάν ή γενικά στο σύστημα μετάδοσης μπορεί να αποκαλυφθεί με αρκετούς τρόπους. Το πιο γνωστό πρόβλημα που το καταλαβαίνουν όλοι οι οδηγοί, είναι όταν το αυτοκίνητο αρχίσει να πατινάρει.

Στην αρχή θα το κάνει σποραδικά και όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα θα εντείνεται.

Επιπλέον, η αλλαγή των ταχυτήτων θα γίνεται πολύ δύσκολα και ίσως θα χρειάζεται να βάζετε την κάθε ταχύτητα 2 και 3 φορές μέχρι να κουμπώσει.

Το δίσκο πλατό είναι ένα αναλώσιμο μηχανικό μέρος που αναλόγως τη χρήση αποκτάει και την αντίστοιχη φθορά.

Συνήθως ένα χαλασμένο σασμάν θα έχει συμπτώματα όπως το μη κούμπωμα των σχέσεων, τη μυρωδιά από καμένο, κάποιον μεταλλικό θόρυβο έως ακόμα και διαρροή των υγρών του κιβωτίου.

Φυσικά η επίσκεψη στο συνεργείο πρέπει να γίνει όσο πιο άμεσα ενώ καλύτερα είναι το αυτοκίνητο να μετακινηθεί με την οδική βοήθεια παρά να το οδηγήσετε εσείς μέχρι το συνεργείο, για την αποφυγή μεγαλύτερης βλάβης.

Πρόβλημα με την τρόμπα βενζίνης λόγω καυσίμου ή άλλων αιτιών

Η τρόμπα βενζίνης μπορεί να βγει off εξαιτίας αρκετών αιτιών όπως νοθευμένο καύσιμο, χαμηλή στάθμη καυσίμου στη δεξαμενή με αποτέλεσμα να περάσουν σκουπιδάκια ή απλώς να ήρθε η ώρα της!

Τα συμπτώματα από μια βλάβη στην τρόμπα βενζίνης είναι εύκολο να τα διακρίνετε αρκεί να δείξετε λίγη προσοχή σε περίεργους θορύβους ή άλλες περιέργες συμπεριφορές του αυτοκινήτου.

Τα κυριότερα συμπτώματα όταν έχει βλάβη η τρόμπα(ή αλλιώς αντλία) βενζίνης είναι ότι το αυτοκίνητο θα έχει αυξημένη κατανάλωση, μπορεί να δείτε υπερθέρμανση του κινητήρα καθώς ακόμα και το αυτοκίνητο να μην ξεκινάει, αφού δεν μπορεί να φτάσει το καύσιμο στο χώρο καύσης.

Τέλος, ένας θόρυβος από τη δεξαμενή καύσιμου, είναι σίγουρο ότι οφείλεται στην αντλία βενζίνης που υπάρχει μέσα εκεί και δε λειτουργεί σωστά.

Τα προβλήματα στην τρόμπα βενζίνης μπορούν να δημιουργηθούν είτε από λάθος ή νοθευμένο καύσιμο είτε αν αφήσετε το ρεζερβουάρ αρκετά άδειο με αποτέλεσμα η τρόμπα βενζίνης να ρουφήξει μικρά σκουπιδάκια που επιπλέουν με την πάροδο του χρόνου.

Βουλωμένα μπεκ

Τα μπεκ μπορούν να βουλώσουν για αρκετούς λόγους κι αυτό το καταλαβαίνετε όταν πέφτει η απόδοση του αυτοκινήτου.

Είτε είναι πετρελαιοκίνητο είτε βενζινοκίνητο το αυτοκίνητα, τα μπεκ έχουν αρκετές πιθανότητες με την πάροδο του χρόνου να μειώσουν την απόδοσή τους ή ακόμα και να χαλάσουν εντελώς.

Ειδικά στα αυτοκίνητα diesel, τα βουλωμένα μπεκ πετρελαίου είναι ένα σχετικά συχνό πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη κατανάλωση καυσίμου, τη μειωμένη απόδοση του κινητήρα καθώς ακόμα και επιμέρους προβλήματα όπως υψηλές εκπομπές καυσαερίων και τέλος πρόβλημα στην εκκίνηση του κινητήρα.

Τα μπεκ, αναλόγως της κατάστασής τους, μπορούν είτε να καθαριστούν με τον αντίστοιχο εξειδικευμένο εξοπλισμό σε ένα συνεργείο είτε αν έχουν πολύ μεγάλη φθορά, να αλλαχτούν.

Η αλλαγή των μπεκ συνήθως συμβαίνει σε αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα με τον καθαρισμό να συμβαίνει γύρω στις 200.000 χιλιόμετρα. Όλα όμως εξαρτώνται από τη χρήση του αυτοκινήτου, το καύσιμο που μπαίνει, κτλ.

Αν παρατηρήσετε μειωμένη απόδοση του αυτοκινήτου ή αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, τότε ίσως τα μπεκ να είναι βουλωμένα.

Απομάκρυνση δύσκολων και επίπονων λεκέδων

Μπορεί να μην είναι μηχανικό πρόβλημα, όμως όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δύσκολους λεκέδες στο αυτοκίνητο που δεν αφαιρούνται.

Αν έχουμε υφασμάτινα καθίσματα, οι λεκέδες δεν απομακρύνονται εύκολα ειδικά αν μείνουν για καιρό στο ύφασμα.

Σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, μόνο ένας πλήρης βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου θα σώσει τα υφάσματά σας!

Ο βιολογικός καθαρισμός απαιτεί ειδικά μηχανήματα και φάρμακα και καθαρίζει εις βάθος τόσο τα υφασμάτινα καθίσματα όσο και όλες τις επιφάνειες του αυτοκινήτου όπως πλαστικά, ταπετσαρίες, χαλάκια, κ.α.

Απαιτεί επίσκεψη σε εξειδικευμένο πλυντήριο αυτοκινήτων και ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών είναι από 2 έως 6 ώρες, ανάλογα την δυσκολία που υπάρχει στην απομάκρυνση των λεκέδων.

Τα παραπάνω ήταν τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε συνήθως σε ένα αυτοκίνητο, ενώ βέβαια υπάρχουν κι άλλα μικροπροβλήματα όπως οι καμένες λάμπες, η χαλασμένη μπαταρία που θέλει αντικατάσταση, κ.α.

Για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζεται καλό είναι να απευθύνεστε στα αντίστοιχα εξειδικευμένα συνεργεία καθώς αν αφήσετε το πρόβλημα, τότε μπορεί αυτό να μεγαλώσει ή ακόμα και να προκαλέσει ένα ντόμινο προβλημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή