Τα πολεμικά σχέδια του Ισραήλ στη Γάζα – Ανατροπή για το σενάριο κατοχής και τα κρίσιμα ερωτήματα

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε τους στόχους και τις τρείς φάσεις της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας

by Times Newsroom

Ενώ ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, παρουσίασε τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στον παλαιστινιακό θύλακα, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη στη Γάζα και τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφτηκε την Πέμπτη το Ισράηλ, έχει επισημάνει πως η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας θα ήταν ένα «μεγάλο λάθος» από το Ισραήλ.

Τα όσα δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ πυροδοτούν αρκετά ερωτήματα σχετικά με όσα σχεδιάζει το Ισραήλ για τον παλαιστινιακό θύλακα, όπως τι σημαίνει στη πράξη «παραίτηση από κάθε ευθύνη», όταν η Λωρίδα της Γάζας τροφοδοτείται με νερό και ενέργεια από το εβραϊκό κράτος, και ποιο μπορεί να είναι το «νέο καθεστώς ασφαλείας».

Αναλυτικότερα, ο Γκάλαντ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις. «Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία διεξάγεται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίους) ελιγμούς με στόχο (…) την καταστροφή της Χαμάς», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Η δεύτερη φάση, τόνισε, θα συνεχιστεί με μάχες αλλά χαμηλότερης έντασης καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν θύλακες αντίστασης».

«Η τρίτη φάση θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com