Τακτική η ρωσική στασιμότητα στο μέτωπο

Μετά την τρίτη εβδομάδα πολέμου στην Ουκρανία επικρατεί στασιμότητα. Βρετανοί αναλυτές επιχειρούν να εξηγήσουν την τακτική της Μόσχας και το μέλλον του Πούτιν.

by Times Newsroom

Σήμερα το πρωί το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή του ενημέρωση για την κατάσταση στην Ουκρανία δημοσιοποίησε ανάλυση, έχοντας επεξεργαστεί πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του: Αρχικά βλέπει μεγάλη στασιμότητα των Ρώσων σε όλα τα μέτωπα, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει ελάχιστη πρόοδο σε στεριά, αέρα και θάλασσα τις τελευταίες ημέρες καθώς συνεχίζουν να καταγράφουν μεγάλες απώλειες σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Από την άλλη αναδεικνύει την σταθερή και καλά οργανωμένη ουκρανική αντίσταση, με την πλειοψηφία των ουκρανικών περιοχών και των σημαντικών πόλεων να παραμένουν σε ουκρανικά χέρια.

«Δεν βρισκόμαστε κοντά στην ειρήνη»

Oι ρωσικές δυνάμεις καταγράφουν μεγάλες απώλειες τις τελευταίες ημέρες

Όντως η παύση φαίνεται να συμβαδίζει και με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, μετά τις πληροφορίες για προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές.  Ωστόσο, οι Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές δεν είναι αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ειρήνη. Ο Άντονι Κίνγκ, πρόεδρος πολεμικών μελετών του πανεπιστημίου Warwick αποδίδει την προσωρινή αυτή ηρεμία σε «τακτική ανασυγκρότησης των ρωσικών στρατευμάτων». Αυτό επιβεβαιώνεται και με τις πληροφορίες του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, που κάνει λόγο για μεταφορά Ρώσων στρατιωτών από τις ανατολικές στρατιωτικές περιοχές, τον στόλο του Ειρηνικού, αλλά και από Γεωργία και Εσθονία προς τα δυτικά σύνορα.

Οι βρετανοί αναλυτές τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν μικρότερη επιχειρησιακή εμπειρία από αυτές του δυτικού άκρου, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι επίσης ότι δεν γνωρίζουν καθόλου και τις περιοχές.

«Επανάσταση ή πραξικόπημα» η μόνη λύση για να λήξει ο πόλεμος

Παράλληλα, ανάλυση από το μεγαλύτερο βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών Άμυνας και Ασφάλειας (RUSI) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν και στρατιωτικά η Ρωσία έχει βρεθεί σε δεινή θέση, η μόνη ελπίδα για να επιβιώσει το καθεστώς Πούτιν και να διατηρηθεί στην πολυπόθητη εξουσία, είναι να συνεχίσει το πόλεμο.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι καθώς η Δύση του έχει «γυρίσει την πλάτη», θέλοντας ή μη ο Πούτιν θα μετατραπεί σε μαριονέτα του Πεκίνου. Η μόνη λύση για να τελειώσει ο πόλεμος και να πέσει το καθεστώς Πούτιν είναι εκ των έσω: είτε με πραξικόπημα είτε με επανάσταση των Ρώσων πολιτών.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή