Τάσεις MRB: Ευρύ προβάδισμα της ΝΔ – Τι συμβαίνει στη μάχη του ΠΑΣΟΚ – Ποια τα προβλήματα των πολιτών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB που καταγράφουν τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (Xρόνος διεξαγωγής 27 Ιουνίου - 4 Ιουλίου).

by Times Newsroom

Στην πρόθεση ψήφου οι τάσεις της ΜRB καταγράφουν ευρύ προβάδισμα της ΝΔ. Χωρίς αναγωγή το προβάδισμα φθάνει τις 12,8 μονάδες και με αναγωγή τις 15,2 μονάδες. Στην πρόθεση η ΝΔ συγκεντρώνει 24,9% και διατηρεί διπλάσια διαφορά από τον 2ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 12,1%. Στην 3η θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11,1% και ακολουθούν ΚΚΕ με 7,6% και Ελληνική Λύση με 7,3%. Άνω του 3% συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 2,9%. Τέλος, το ποσοστό της Πρόθεσης Ψήφου για τη Φωνή Λογικής διαμορφώνεται στο 2,7%.

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή

 • ΝΔ: 29,7%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 14,5%
 • ΠΑΣΟΚ: 13,3%
 • ΚΚΕ: 9,1%
 • Ελληνική Λύση: 9,3%
 • Νίκη: 3,5%
 • Πλεύση Ελευθερίας: 4,3%
 • Νέα Αριστερά: 2,3%
 • ΜέΡΑ25 25: 3,5%
 • Φωνή Λογικής: 3,2%
 • Πατριώτες: 2,2%
 • Αλλο Κόμμα: 5,7%

«Η Συσπείρωση της ΝΔ ως προς την εκλογική της βάση του Ιουνίου 2023 βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (68,7%). Περίπου ίδια είναι και η Συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγο υψηλότερη είναι η Συσπείρωση του
ΠΑΣΟΚ.

Τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν παραπέμπουν σε κόμματα εξουσίας. Τα διαχρονικά δημοσκοπικά στοιχεία αλλά και τα εκλογικά αποτελέσματα αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας σε όσους προσμένουν από τα συγκεκριμένα κόμματα να αποτελέσουν κυβερνητική εναλλακτική πρόταση στο εγγύς μέλλον από μόνα τους, τουλάχιστον με την σημερινή δομή, λειτουργία και πολιτικό αφήγημα. Η πλειοψηφία των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστεροί και Αριστεροί επιθυμούν συνεργασίες», αναφέρει η MRB.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 54,5 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 9,5 %. το ΠΑΣΟΚ 5,1 %, η Ελληνική Λύση 3,3 %, το ΚΚΕ 2,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας 1,1 %. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14,7 %. Η επιλογή «Άλλο κόμμα» 1,8 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ποσοστό 7,7 %.

Δείτε τις κάρτες για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό».

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ποιο από τα τρία μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».

Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Ιουλίου 2024 της MRB η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: πληθωρισμός/ακρίβεια με 62,4 %, υγεία/περίθαλψη με 43,1 % και ανεργία με 29,2 %.

Η λέξη «φόβος» με ποσοστό 51 % εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν η «οργή» με 49,6 % και η «παραίτηση/απογοήτευση» με 39,5 %.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 65 % απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 10,8 % απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 64,7 % απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 9,7 % απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Ελληνοτουρκικά

Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 46,4 % απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MRB:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com