Τέμπη: Φοιτητές ξαναέγραψαν τα ονόματα των θυμάτων μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Ομάδα φοιτητών συγκεντρώθηκε εκ νέου στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης για να ξαναγράψει μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη τα ονόματα των 57 θυμάτων της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών, τα οποία σβήστηκαν προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

by Times Newsroom

«Δεν ξεχνάμε. Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί! Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» αναφέρουν σε πανό οι φοιτητές που βρίσκονταν σε σημείο.

Επίθεση από αρκετούς χρήστες του Χ δέχθηκε ο Χάρης Δούκας μετά το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει συνεργεία του δήμου Αθηναίων να σβήνουν από το πεζοδρόμιο μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη τα ονόματα των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών που είχαν γράψει με κόκκινη μπογιά διαδηλωτές κατά την χθεσινή πορεία, έναν χρόνο μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων.

Δείτε ορισμένα από τα tweets που είχαν προηγηθεί των διευκρινίσεων της αντιδημάρχου Καθαριότητας στον δήμο Αθηναίων:

Ο ίδιος με δήλωσή του τόνισε: «Μία συγγνώμη δεν είναι αρκετή. Ο Δήμος Αθηναίων θα φροντίσει με πράξεις, ώστε τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών να μην σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μας μνήμη. Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθώ τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών. Ο Δήμος Αθηναίων ενώνει τη φωνή του με τη φωνή των πολιτών για την απονομή δικαιοσύνης».

Ο σάλος που ξέσπασε για την κίνηση αυτή να καθαριστούν τα ονόματα μετά την μεγαλειώδη χτεσινή πορεία για την τραγωδία μεταφέρθηκε και στη Βουλή.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου Στέλιος Πέτσας, επέκρινε την ενέργεια να «σβήσουν τα ονόματα των 57 θυμάτων που γράφτηκαν χθες μπροστά σε ένα μνημείο ενότητας για τον λαό μας, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

«Αυτά δεν έπρεπε να σβήσουν, για να θυμίζουν σε όλους, πολίτες και πολιτικούς ότι τα ονόματα αυτά δεν είναι πολιτικός βατήρας για μικροπολιτική εκμετάλλευση ώστε να ανέβουν ψηλότερα δημοσκοπικά πολιτικά κόμματα. Είναι ονόματα που αντιστοιχούν σε ψυχές που ζητούν δικαιοσύνη και είμαι βέβαιος ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα την αποδώσει και θα οδηγήσει τους ενόχους στην τιμωρία. Και εμείς ως πολιτικό σύστημα έχουμε ευθύνη με τις ενέργειες μας ώστε το ποτέ ξανά να γίνει πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε πως «απ’ ότι φαίνεται με εντολή του Φρούραρχου πήγαν τα συνεργεία να καθαρίσουν», προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να ζητήσεις από τον ένοχο να αλλάξει την πορεία που έχει τόσο καιρό χαράξει».

«Τα 57 ονόματα που σβήστηκαν, να ξέρετε ότι θα γράφονται συνέχεια από τους φοιτητές. Έχουν χαραχτεί και τίποτα δεν μπορεί να τα σβήσει. Αντίθετα δεν μπορεί να σβηστεί η δική σας ντροπή για τη συγκάλυψη», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς επισήμανε ότι «κι αν σβήσανε τα 57 ονόματα, τίποτα δε θα σβήσει τις 1,5 εκ υπογραφές που συγκεντρώθηκαν». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης κάλεσε τη Βουλή να εξηγήσει τη σπουδή για το σβήσιμο των ονομάτων, ενώ η βουλευτής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ελένη Καραγεωργοπούλου τόνισε ότι «η σπουδή να σβήσετε ονόματα των 57 από Σύνταγμα συνδυάζεται και με τη σπουδή σας να μπαζώσετε τον τόπο του δυστυχήματος.

Τι δηλώνει το φρουραρχείο της Βουλής

Υπενθυμίζεται ότι πηγές του φρουραρχείου έριχναν το μπαλάκι στο Δήμο Αθηναίων λέγοντας: «Ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου πως υπάρχουν συνθήματα γραμμένα μπροστά από το Μνημείο και σε άλλα σημεία και κατ’ εντολή του φρούραρχου ζήτησαν να σβηστούν όλα όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν τα συνθήματα. Η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του φρουραρχείου».

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ρωξάνη Μπέη ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε έδωσε εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι η έγινε μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής. Πιο αναλυτικά η κυρία Μπέη σημείωσε: «Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε χθες βράδυ τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη. Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών».

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων είπε: «Ο ΣΕΔΑ θεωρεί απαράδεκτη και επονείδιστη την πράξη του σβησίματος των ονομάτων των πενήντα εφτά (57) νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών, από τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, την ημέρα και την ώρα που συμπληρωνόταν ένας χρόνος από το τραγικό συμβάν.

Πρόκειται για μια αδιανόητη πράξη, η οποία δεν τιμά κανέναν και πρωτίστως αυτούς που έδωσαν την εντολή της πραγματοποίησής της, για την οποία κανένας δεν έχει το θάρρος και την παρρησία να αναλάβει ευθαρσώς την ευθύνη για αυτήν.

Η θέση του Συλλόγου για το περιστατικό διατυπώθηκε μέσω των δηλώσεων του Προέδρου του ΣΕΔΑ, Βασίλη Πολυμερόπουλου: «αυτοί οι οποίοι δεν έχουν ουδεμία ευθύνη είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εκτελούν εντολές της Διοίκησης και δεν πράττουν ποτέ αυτοβούλως, ούτε κατά περίπτωση».

Όσοι έχουν πραγματικά την ευθύνη, καλό θα είναι να την αναλάβουν, λαμβάνοντας και το ανάλογο κόστος και όχι να θεωρούν ότι οι απλοί εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα των δικών τους ευθυνών.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κηλιδώσει την τιμή και την υπόληψη των εργαζομένων. Την εργασιακή μας αξιοπρέπεια δεν την εκχωρούμε σε κανέναν, πόσο δε μάλλον όταν η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο, εξαιτίας παραλείψεων και ελλείψεων στα θέματα εργασιακής υγιεινής και ασφάλειας, από ανάλογες πρακτικές με εκείνες που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.

Να πάρουν τις ευθύνες αυτοί που τις έχουν και τους αναλογούν, γιατί η εντολή για το σβήσιμο δεν προήλθε από το πουθενά και από τον κανέναν, αλλά σαφέστατα έχει εκπόρευση από ανωτέρα αρχή.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com