Τιμ Χεθέρινγκτον (1970 – 2011) Άγγλος φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ

by Times Newsroom

Ο Τιμ Χεθέρινγκτον (Timothy Alistair Telemachus “Tim” Hetherington, 5 Δεκεμβρίου 1970 – 20 Απριλίου 2011) ήταν πολυβραβευμένος Άγγλος φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια του πολέμου στη Λιβύη. Το 2011, το Restrepo, το ντοκιμαντέρ που είχε σκηνοθετήσει την προηγούμενη χρονιά μαζί με τον Sebastian Junger, με θέμα τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Ο Τιμ Χεθέρινγκτον γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1970 στο Birkenhead, στην Αγγλία. Σπούδασε λογοτεχνία στο Lady Margaret Hall, στην Οξφόρδη και στη συνέχεια φωτορεπορτάζ στο Κάρντιφ.

Στις αρχές του 2000 βρέθηκε στη Δυτική Αφρική, όπου κατέγραψε τις πολιτικές αναταραχές και τις συνέπεις που αυτές είχαν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων χωρών όπως η Λιβερία, η Σιέρρα Λεόνε και η Νιγηρία. Συμμετείχε στα ντοκιμαντέρ Liberia: An Uncivil War (2004) και The Devil Came on Horseback (2007), που αναφέρεται στη γενοκτονία στο Νταρφούρ.

Το 2007 κέρδισε το διαγωνισμό φωτογραφίας του World Press Photo. Την επόμενη χρονιά του απονεμήθηκε το Rory Peck Features award για το Afghanistan – The Other War. Το 2010 το ντοκιμαντέρ Restrepo, το οποίο σκηνοθέτησε ο Χέθερινγκτον μαζί με τον Sebastian Junger, βραβεύτηκε με το Grand Jury Prize, για το καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς (Sundance Film Festival) και το 2011 προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Ο Τιμ Χεθέρινγκτον σκοτώθηκε, μαζί με το φωτογράφο Κρις Χόνδρος (Chris Hondros), από έκρηξη όλμου στη Μισράτα, ενώ κάλυπτε τον πόλεμο στη Λιβύη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com