Ο Πέτρος Τατσόπουλος σε ανάρτησή του ασχολείται με τη σειρά του MEGA «Άγιος Παΐσιος» που απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους τηλεθεατές για να μιλήσει χαρακτηρίζοντας προφανώς και όσους το βλέπουν για «αποβλάκωση».
Με τόσα που συμβαίνουν γύρω μας και τις εκπομπές που μεταδίδονται -και ενίοτε βγαίνει σε αυτές να πει την άποψή του ή να κάνει δηλώσεις, κάποιες από τις οποίες απέχουν παρασάγγας από το να αποτελούν τροφή για σκέψη και ανύψωση του πνεύματος- πραγματικά προβληματίζει η επιλογή του να εστιάσει στην εν λόγω σειρά, μιλώντας για πρότζεκτ αποβλάκωσης και μάλιστα αποενοχοποιημένης.
Η τοποθέτησή του προκάλεσε τη μήνιν του Μητροπολίτη Μεσσηνίας που απάντησε στον πρώην βουλευτή και συγγραφέα κατηγορώντας τον για «λαϊκίστικη ρητορεία και απαράδεκτες διατυπώσεις.»
Μάλιστα, θετική εντύπωση προκαλεί ο σεβασμός του Μητροπολίτη στην αντίθετη άποψη και στην επιλογή του καθενός, αλλά και στην υποχρέωση να σέβεσαι το δικαίωμα του άλλου.
«Και είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε διαφοροποίησή του» προσθέτει ο Μητροπολίτης, απαντώντας στον κ. Τατσόπουλο, «όμως η διακωμώδηση, η αήθης φρασεολογία και η ισοπεδωτική έκφραση του λόγου, με τρόπο ειρωνικό και δεικτικό, μάλλον έλλειψη διάκρισης υποδεικνύουν και αυτοπεποίθησης ως προς την αλήθεια των λεγομένων του. Επιπλέον ο τρόπος με τον οποίον διακωμωδεί το περιεχόμενο της τηλεοπτικής παραγωγής, το οποίο αναφέρεται στη ζωή του αγίου Παϊσίου, αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού στην λαϊκή ευσέβεια των απλών Χριστιανών και στο αίσθημα θρησκευτικότητας των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι τιμούν και σέβονται το πρόσωπο του αγίου».
Η αναρτηση του Πέτρου Τατσόπουλου
«-Πώς πάει, άγιε πατέρα; Προχωράει το πρότζεκτ με την αποβλάκωση; -Μια χαρά προχωράει, τέκνο μου. Έχουμε όμως ακόμη τεράστια περιθώρια. -Να αποβλακωθούμε περισσότερο; -Όχι. Να εκδηλώσουμε την αποβλάκωσή μας πιο απενοχοποιημένα» έγραψε ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής, Πέτρος Τατσόπουλος στην ανάρτηση του και την συνόδευσε με μια φωτογραφία από την σειρά.
Η απάντηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας
«Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας απάντησε στον πρώην βουλευτή και συγγραφέα, ο οποίος χαρακτήρισε τη σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega και αφορά τον Άγιο Παίσιο «πρότζεκτ αποβλάκωσης».
Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσόστομος σημειώνει στην απάντησή του όπως αυτή αναφέρεται στο messiniapress.gr: «Με λαϊκίστικη ρητορεία και απαράδεκτες διατυπώσεις ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος, για άλλη μια φορά, προσπαθεί να καυτηριάσει ό,τι αφορά την Εκκλησία, την Θρησκεία και την Πίστη.
Αυτή το φορά βρήκε και πάλι ως θύμα των απόψεων και της ιδεοληψίας του το πρόσωπο του αγίου Παϊσίου, πιστεύοντας με τον τρόπο αυτό ότι επιβεβαιώνει τον προοδευτισμό του και την διαφοροποίησή του από κάθε τι το εκκλησιαστικό και κατά τη γνώμη του οπισθοδρομικό.
Και είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε διαφοροποίησή του, όμως η διακωμώδηση, η αήθης φρασεολογία και η ισοπεδωτική έκφραση του λόγου, με τρόπο ειρωνικό και δηκτικό, μάλλον έλλειψη διάκρισης υποδεικνύουν και αυτοπεποίθησης ως προς την αλήθεια των λεγομένων του.
Επιπλέον ο τρόπος με τον οποίον διακωμωδεί το περιεχόμενο της τηλεοπτικής παραγωγής, το οποίο αναφέρεται στη ζωή του αγίου Παϊσίου, αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού στην λαϊκή ευσέβεια των απλών Χριστιανών και στο αίσθημα θρησκευτικότητας των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι τιμούν και σέβονται το πρόσωπο του αγίου.
Ο όρος “αποβλάκωση” είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο ο κ. Τατσόπουλος αντιμετωπίζει απορριπτικά το περιεχόμενο της πίστης των απλών και ευσεβών χριστιανών, επειδή αυτό δεν συνάδει με την υψηλόφρονα διανόηση και λογικοκρατούμενη αυτοπεποίθησή του.
Συγχρόνως αποδεικνύει και το ενοχικό σύνδρομο ή τον τρόπο απενοχοποιητικών διεργασιών που σχετίζονται με το περιεχόμενο της πίστης όταν αυτό ιδεολογοποιείται.
Πρέπει να ξέρει όμως ο κ. Τατσόπουλος, ότι αυτή η πίστη των απλών Χριστιανών κράτησε τον λαό ενωμένο απέναντι σε διχαστικές και διασπαστικές εντάσεις και οι άγιοι ήταν αυτοί που στήριξαν, ενέπνευσαν και ενίσχυσαν τον λαό σε κάθε περίοδο μάλιστα σε καιρούς δύσκολους και σκληρούς για την Πατρίδα μας όταν κάποιοι ιδεολόγοι αγωνιστές την “πωλούσαν” στους ξένους.
Όταν λοιπόν κ. Τατσόπουλε δεν μπορείτε να βιώσετε αυτό το περιεχόμενο της πίστης, καλύτερα να σιωπάτε, να μην το αποδομείτε, ούτε να το αποδυναμώνετε με σκοπό να αποδείξετε την “αποβλάκωση” και την “απενοχοποίηση”».