Τιβέριος Χέμστερχοϋς (1685 – 1766) Ολλανδός μαθηματικός, φιλόλογος και ελληνιστής

Στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ελληνικό πολιτισμό και την αναβίωση των κλασικών φιλολογικών σπουδών στη χώρα του, ίδρυσε τη περίφημη "Σχολή των Ελληνιστών".

by Times Newsroom

Ο Τιβέριος Χέμστερχοϋς(φλαμανδ. Tiberius Hemsterhuis, 9 Ιανουαρίου 1685 – 7 Απριλίου 1766) ήταν Ολλανδός μαθηματικός, φιλόλογος και ελληνιστής.

Γεννήθηκε στο Γκρόνινγκεν το 1685. Δίδαξε μαθηματικά και φιλοσοφία στο Άμστερνταμ και ελληνική φιλολογία στη πόλη Φράνεκερ καθώς και στη Λέιντεν ή Λάινταν. Υπήρξε λάτρης του ελληνικού πνεύματος και δεινός ελληνιστής. Στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ελληνικό πολιτισμό και την αναβίωση των κλασικών φιλολογικών σπουδών στη χώρα του, ίδρυσε τη περίφημη “Σχολή των Ελληνιστών”.

Πέθανε στη πόλη που δίδασκε στη Λέιντεν το 1766.

Ο Τιβέριος Χέμστερχοϋς επιμελήθηκε των εκδόσεων αρχαίων συγγραφέων και εξέδωσε πολλά βιβλία μεταξύ των οποίων τα “Άπαντα του Λουκιανού” καθώς και των Αριστοφάνη, Ξενοφώντα, Πολυδεύκους κ.ά. Επίσης συνέγραψε πολλές μελέτες κυριότερες των οποίων ήταν:

  • De graecae lingua praestantia” (1720)
  • De mathematum et philosophiae studio” (1725)
  • De litternum humaniorum studiis ad mores emendandos” (1740) και τα
  • Anecdota Hemsterhuisiana” που εκδόθηκαν 60 χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1825.

Γιος του Τιβέριου Χέμστερχοϋς ήταν ο φιλόσοφος και θεωρητικός της τέχνης Φραντς Χέμστερχοϋς.

Πηγές

  • “Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου”, τομ. 18ος, σελ. 411
  • “Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα”, τομ. 61ος, σελ. 63.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com