Το έθιμο του Νιότριτου στα Αγιάσματα της Χίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Το έθιμο του Νιότριτου (όπως ονομάζεται η Τρίτη της διακαινησίμου στη Χιώτικη διάλεκτο) γίνεται κάθε χρόνο στα απομακρυσμένα χωριά της Αμανής στη Βόρεια Χίο

by Times Newsroom

Το έθιμο του Νιότριτου (όπως ονομάζεται η Τρίτη της διακαινησίμου στη Χιώτικη διάλεκτο) γίνεται κάθε χρόνο στα απομακρυσμένα χωριά της Αμανής στη Βόρεια Χίο. Σύμφωνα με το έθιμο οι κάτοικοι των τριών χωριών (Λεπτόποδα, Κέραμος, Εγρηγόρος) έπαιρναν τις εικόνες από τις χωριοεκκλησιές και τις μετέφεραν στα Αγιάσματα, επίνειο των τριών αυτών χωριών.

Η λιτάνευση των εικόνων, μαζί με το λάβαρο της Αναστάσεως και τα εξαπτέρυγα γινόταν μέσα από τα μονοπάτια των χωρικών έτσι ώστε ο ιερέας να ευλογήσει τα χωράφια και τα σπαρτά για μία καλή σοδειά. Παράλληλα γινόταν και δεήσεις στα εξωκλήσια της διαδρομής. Οι κάτοικοι των τριών χωριών συναντιόταν όλοι μαζί στα Αγιάσματα όπου τελούσαν Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής, ο καθένας για το χωριό του όπου γινόταν και εκεί λιτάνευση των εικόνων. Το έθιμο έχει τις ρίζες του αιώνες πριν και συνεχίζεται ακόμα και στις μέρες μας.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια το έθιμο πραγματοποιείται μόνο από τους κατοίκους των Λεπτοπόδων λόγω της ερήμωσης των περισσότερων χωριών της Βόρειας Χίου. Βέβαια οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι των γύρω χωριών συμμετέχουν και αυτοί στο έθιμο με τους Λεπτοποδούσους συνεχίζοντας αυτή την παράδοση. Μετά την επιστροφή στο χωριό ακολουθεί το παραδοσιακό κατσικοπίλαφο σήμα κατατεθέν των Λεπτοπόδων.

Konstantinos Mil. Anagnostou
Photographer & Cinematographer

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com