Το ηλεκτρονικό έγκλημα στοχεύει τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Το μέγεθος της κυβερνοαπειλής στα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να βάλει φρένο στην υιοθέτηση από το ευρύ κοινό

by Times Newsroom

Σημαντικές καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των “πράσινων” μετακινήσεων και δη της ηλεκτροκίνησης μπορεί να επιφέρει η κυβερνοασφάλεια των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Κατά τη διάρκεια φόρτισης των οχημάτων, υπάρχει σύνδεση δεδομένων μεταξύ του καθενός  από αυτά και του κόμβου EV.

Ως εκ τούτου, οι κυβερνοαπειλές μπορεί να αφορούν και τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV), γεγονός που μπορεί και να καθυστερήσει την ευρύτερη υιοθέτησή τους. “Οι σταθμοί φόρτισης είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο και όπως κάθε άλλη συσκευή IoT, είναι ευάλωτοι στις όποιες ενέργειες κυβερνοεγκληματιών”, διαπιστώνει η Check Point Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP).

Σύμφωνα με την εταιρεία, εάν ένας παράγοντας απειλής μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν κόμβο φόρτισης, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες. Μία συνέπεια μεταξύ αυτών είναι ο κίνδυνος για την ασφάλεια των χρηστών.

Θεωρητικά, μέσω ενός σημείου φόρτισης EV, ένας χάκερ θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στο σύστημα διαχείρισης κινητήρα ενός οχήματος και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την απόδοση ή να απενεργοποιήσει εντελώς το όχημα. Φανταστείτε αν το εν λόγω όχημα ήταν ασθενοφόρο, πόσο θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη ζωή οι προκληθείσες καθυστερήσεις.

Επίσης, εάν ένας παράγοντας απειλής αποκτήσει πρόσβαση σε ένα σημείο φόρτισης, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το δίκτυο φόρτισης EV. Οι χάκερ θα μπορούσαν να χτυπήσουν ένα ολόκληρο δίκτυο κόμβων φόρτισης εκμεταλλευόμενοι μόνο μία ευπάθεια σε μία συσκευή. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων για τον φορέα εκμετάλλευσης, καθώς και σε ανείπωτη διαταραχή του οδικού δικτύου.

Εμπορικές απώλειες

Εκτός από το κλείσιμο ενός δικτύου κόμβων EV, οι χάκερ θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο λογισμικό διαχείρισης του χειριστή και  να ρίξουν ransomware με επακόλουθη οικονομική ζημιά, αλλά και ζημιά στη φήμη της εταιρείας.

Επίσης, πολλοί εμπορικοί στόλοι μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια και ένας χάκερ θα μπορούσε να απενεργοποιήσει μια ολόκληρη λειτουργία παράδοσης μόνο από το φορητό υπολογιστή του.

Οι παράγοντες απειλής θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να θέσουν σε κίνδυνο το σύστημα πληρωμών σε έναν κόμβο EV, οδηγώντας σε οικονομική απώλεια για τον οδηγό ή τον χειριστή του δικτύου.

Αύξηση επιθέσεων

Η Check Point Research ανέφερε πρόσφατα μια παγκόσμια  αύξηση 59% μόνο σε επιθέσεις ransomware. Στην ίδια έρευνα παρατηρείται στην Ελλάδα μέσος όρος 783 κυβερνοεπιθέσεων την εβδομάδα για το 2ο τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 36% σε ετήσια βάση. “Ως αποτέλεσμα, δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να σημειωθεί η δυνατότητα εκμετάλλευσης σταθμών φόρτισης EV, οπότε  είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύονται οι νεότερες, πιο πράσινες τεχνολογίες”, αναφέρει η εταιρεία.

“Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ακόμη εμπόδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, επομένως είναι ζωτικής σημασίας η βιομηχανία να λάβει σοβαρά υπόψη την απειλή”, καταλήγει η εταιρεία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com