Οι διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της συνιστούν μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

“Διαθέτουμε συγκεκριμένες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ, δυτικές χώρες και κάποιες συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ έπαιξαν ρόλο στις διαδηλώσεις”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νάσερ Κανανί.

Η Τεχεράνη θα απορρίψει την πρόσφατα διορισθείσα ανεξάρτητη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που έχει αναλάβει την έρευνα για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων καθώς το κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα δεν δείχνει να υποχωρεί, πρόσθεσε το υπουργείο.

“Το Ιράν δεν θα συνεργαστεί με την πολιτική επιτροπή που σχηματίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ”, είπε ο Κανανί.

Την Πέμπτη, το Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της σύστασης ερευνητικής επιτροπής για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ είχε προηγουμένως ζητήσει να σταματήσει το Ιράν τη “δυσανάλογη” χρήση βίας κατά των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των ακτιβιστών HRANA, 450 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί κατά τους περισσότερους από δύο μήνες κινητοποιήσεων σε εθνικό επίπεδο, ανάμεσά τους και 63 ανήλικοι.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι 60 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν επίσης σκοτωθεί και 18.173 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Από την πλευρά τους οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα απολογισμό νεκρών διαδηλωτών, αλλά ο Αλί Μπαγκέρι Κανί, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έχει δηλώσει ότι περίπου 50 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες τραυματιστεί στα επεισόδια — ο πρώτος επίσημος απολογισμός νεκρών από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Κανί δεν έχει διευκρινίσει αν ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και θύματα από τις τάξεις Φρουρών της Επανάστασης.

Ο ίδιος εκπρόσωπος χαρακτήρισε αβάσιμες τις αιτιάσεις των ΗΠΑ ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση εναντίον ενός πετρελαιοφόρου στον Κόλπο του Ομάν.

Το πλοίο Pacific Zircon υπό σημαία Λιβερίας δέχθηκε επίθεση στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν από ιρανικής κατασκευής drone, όπως υποστήριξε η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters