Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί την Τουρκία: Εάν ενεργοποιήσετε τους S-400 θα έρθουν σκληρότερες κυρώσεις

Η επιμονή της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη χρήση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

by Times Newsroom

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε μια προκλητική ρητορική κατά της Ελλάδας αναφέρθηκε και στους S-400 της χώρας του. Συγκεκριμένα ο Ακάρ ανέφερε πως, αν και η Τουρκία έχει λάβει κυρώσεις και παρότι η χώρα του δεν έχει εξοπλιστεί με τα μαχητικά F-35, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τους S-400. Η Τουρκία ναι μεν έχει πάρει τους S-400, ωστόσο δεν το έχει χρησιμοποιήσει.

Εάν η Τουρκία προχωρήσει στη χρήση τους, τότε υπάρχει μεταξύ άλλων ο κίνδυνος για την μεταφορά τεχνολογίας προς την πλευρά της Ρωσίας. Με αυτό το σκεπτικό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Συγχρόνως έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση προειδοποιώντας πως εάν υπάρχει οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, θα έρθουν επιπλέον κυρώσεις.

Όσον αφορά την Τουρκία, οι κυρώσεις δεν θα έχουν μόνον να κάνουν με τα F-35, από το πρόγραμμα των οποίων έχει ήδη αποπεμφθεί η χώρα, αλλά και με τα F-16, το πρόγραμμα των οποίων εκκρεμεί. Ταυτοχρόνως εκκρεμεί και το ζήτημα των ανταλλακτικών για υφιστάμενο στρατιωτικό εξοπλισμό που έχουν οι Τούρκοι, οπότε εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις, μένει να φανεί εάν οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν να «το πάνε μέχρι τέλους», επιβάλλοντας πολύ σκληρότερες κυρώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή