Το υψηλότερο βουνό της Γαλλίας… συρρικνώνεται – Πώς το εξηγούν οι ειδικοί

Στην κορυφή του Mont Blanc προσπαθούν να φτάσουν 20.000 με 30.000 άνθρωποι κάθε χρόνο

by Times Newsroom

Το ψηλότερο βουνό στη Γαλλία έχει συρρικνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με ερευνητές. Η κορυφή του Mont Blanc έχει μετρηθεί στα 4.805,59 μέτρα , που είναι 2,22 μέτρα χαμηλότερη από το 2021. Ο επικεφαλής γεωμέτρης Jean des Garets είπε ότι η συρρίκνωση θα μπορούσε να είχε προκληθεί από λιγότερη βροχή αυτό το καλοκαίρι.

Το βουνό στη νοτιοανατολική Γαλλία μετράται κάθε δύο χρόνια, για να προσπαθήσει να παρακολουθήσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις Άλπεις. Ο Des Garets είπε ότι η ομάδα του έχει μάθει πολλά για το Mont Blanc από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 2001. «Η κορυφή αλλάζει συνεχώς σε υψόμετρο και θέση, με αλλαγές έως και πέντε μέτρα», είπε, «Το Mont Blanc θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πολύ ψηλότερο σε δύο χρόνια».

Αλλά με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις, αυτό μπορεί να μην ισχύει. Μετά τις μετρήσεις του 2021, οι ειδικοί είπαν ότι, κατά μέσο όρο, το βουνό έχανε περίπου 13 εκατοστά ύψος το χρόνο. «Συλλέγουμε τα δεδομένα για τις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε ο des Garets. «Δεν είμαστε εδώ για να τις ερμηνεύσουμε, το αφήνουμε στους επιστήμονες».

Ωστόσο, προέτρεψε επίσης να είμαστε προσεκτικοί, λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τη μέτρηση ύψους για να «πουν οτιδήποτε».

Η βραχώδης κορυφή του Mont Blanc βρίσκεται στα 4.792 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά η διακύμανση στο ύψος προέρχεται από το χιόνι και τον πάγο στην κορυφή. Η ποσότητα εξαρτάται από τον άνεμο και τις καιρικές συνθήκες, και οι ερευνητές είπαν ότι η συρρίκνωση θα μπορούσε να έχει προκληθεί από «λιγότερη βροχόπτωση» – ή λιγότερη βροχή – φέτος.

Μια υψηλότερη κορυφή θα είχε καταγραφεί εάν υπήρχαν ισχυρότερες βροχοπτώσεις και χαμηλότεροι άνεμοι. Και δεν υπάρχει ανησυχία μόνο στο Mont Blanc. Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι οι παγετώνες στην Ελβετία είχαν υποστεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια απώλεια τους – την οποία οι επιστήμονες ονόμασαν ξεκάθαρο σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τον περασμένο μήνα μια ομάδα 20 ατόμων ανέβηκε στο Mont Blanc για να πραγματοποιήσει τη μέτρηση, η οποία διήρκεσε αρκετές ημέρες. Χωρισμένοι σε οκτώ ομάδες, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν drone για να καθορίσουν πόσο ψηλά ήταν η κορυφή, μεταδίδει το bbc.

Το ύψος καθορίζεται με τη φύτευση μικρών δεκτών στο χιόνι για να μοντελοποιηθεί ο πάγος που βρίσκεται στην κορυφή. Οι δέκτες εκπέμπουν ένα σήμα GPS το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη λήψη μέτρησης στο πλησιέστερο εκατοστό.

Το Mont Blanc έχει το παρατσούκλι «η στέγη της Ευρώπης» και υπολογίζεται ότι 20.000 με 30.000 άνθρωποι κάθε χρόνο προσπαθούν να το σκαρφαλώσουν. Η πιο δημοφιλής διαδρομή μέχρι το βουνό περιορίζεται σε 214 ορειβάτες την ημέρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Το 2013, ένας ορειβάτης βρήκε ένα κουτί με θαμμένο θησαυρό που περιελάμβανε σμαράγδια, ρουμπίνια και ζαφείρια στο βουνό. Του δόθηκε το μισό από το περιεχόμενο του κουτιού το 2021 που άξιζε περίπου 128.000 λίρες. Το υψηλότερο καταγεγραμμένο ύψος του βουνού ήταν 4.810,90 μέτρα το 2007. Ωστόσο, από τότε οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, μεταδίδει το

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμοί Κελσίου από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com