Τόμας Γκένσμπορο (1727 – 1788) Άγγλος προσωπογράφος και τοπιογράφος.

Θεωρήθηκε ο ιδρυτής της βρετανικής τοπιογραφικής σχολής του 18ου αιώνα

by Times Newsroom

Ο Τόμας Γκένσμπορο (Thomas Gainsborough, βαπτίστηκε 14 Μαΐου 1727 – 2 Αυγούστου 1788) ήταν Άγγλος προσωπογράφος και τοπιογράφος. Ο Γκένσμπορο ήταν ο μικρότερος γιος του Τζον Γκένσμπορο, υφαντή στο Σάφολκ. Ένα από τα αδέλφια του, ο Τζακ, είχε το προσωνύμιο “Scheming Jack” (Τζακ ο σκευωρός) λόγω της εμμονής του να σχεδιάζει παραδοξότητες, ενώ ο άλλος αδελφός του είχε εγκαταστάσεις μηχανολογικού εξοπλισμού και λέγεται ότι ήταν ο επινοητής συμπύκνωσης υδρατμών σε χωριστό δοχείο, γεγονός που βοήθησε σημαντικά τον Τζέιμς Βατ στην εφεύρεση της ατμομηχανής.

Ο Τόμας εγκατέλειψε την πατρική εστία το 1740 για να σπουδάσει τέχνες στο Λονδίνο με διδασκάλους τους Χιούμπερτ Γκράβελοτ (Hubert Gravelot), Φράνσις Χέιμαν (Francis Hayman) και Ουίλλιαμ Χόγκαρθ (William Hogarth). Το 1746 νυμφεύτηκε την Μάργκαρετ Μπερ (Margaret Burr) και απέκτησαν δύο κόρες. Μετακόμισε στο Μπαθ το 1759, όπου υποστηρίχθηκε από όσους ακολουθούσαν τις σύγχρονες τάσεις (μόδα) και άρχισε να εκθέτει έργα του στο Λονδίνο.

Το 1769 έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας (Royal Academy), αλλά οι σχέσεις του με την οργάνωση αυτή ήταν πάντα ακανθώδεις, φθάνοντας ορισμένες φορές να αποσύρει τα έργα του από τις εκθέσεις της. Το 1774 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και ζωγράφισε πορτρέτα του βασιλιά και της βασίλισσας, αλλά ο βασιλιάς τελικά υποχρεώθηκε να ονομάσει “βασιλικό ζωγράφο” τον ανταγωνιστή του Τζόσουα Ρέινολντς (Joshua Reynolds). Κατά την ύστερη περίοδό του, ο Γκένσμπορο ζωγράφισε σχετικά απλά τοπία και μαζί με τον Ρίτσαρντ Ουίλσον (Richard Wilson) θεωρήθηκε ο ιδρυτής της βρετανικής τοπιογραφικής σχολής του 18ου αιώνα. Απεβίωσε από καρκίνο το 1788 και τάφηκε στον ναό της Αγίας Άννας στο Κιου του Σάρεϊ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή