Τουρκμενιστάν: Φαβορί για τις προεδρικές εκλογές ο γιος του προέδρου Μπερντιμουχαμέντοφ

Έχει συνολικά οκτώ αντιπάλους, με ορισμένους να είναι χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι

by Times Newsroom

Ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, γιος του προέδρου του Τουρκμενιστάν, Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, αναμένεται να κερδίσει τις σημερινές προεδρικές εκλογές και να διαδεχθεί τον πατέρα του στην εξουσία.

Ο πρόεδρος Μπερντιμουχαμέντοφ, ο οποίος κυβερνά το Τουρκμενιστάν από το 2007, προκήρυξε εκλογές τον περασμένο μήνα, διαμηνύοντας ότι επιθυμεί να ανοίξει τον δρόμο σε μια νέα γενιά ηγετών και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα έδωσε το χρίσμα στον γιο του.

Ο 40χρονος Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διεκδικεί την εκλογή του στην προεδρία με αντιπάλους οκτώ υποψηφίους, ορισμένοι εκ των οποίων είναι χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Μηχανικός και διπλωμάτης, ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ ανέλαβε γρήγορα κυβερνητικά αξιώματα και τα τουρκμενικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται συχνά στο πρόσωπό του αποκαλώντας τον «Γιο του Έθνους», ενώ ο 64χρονος πατέρας του είναι ευρύτερα γνωστός ως «Προστάτης» (Arkadag).

Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει πρόεδρος της Άνω Βουλής, αφότου παραδώσει τα ηνία της εξουσίας.

Το Τουρκμενιστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με το Ιράν και το Αφγανιστάν, έχει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και εξάγει φυσικό αέριο με αγωγούς προς την Κίνα και τη Ρωσία.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή