Τζέιμς Γουάλας Μπλακ (1825 – 1896), γνωστός επαγγελματικά ως J.W. Black

Ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς φωτογράφους του οποίου η σταδιοδρομία σημαδεύτηκε από διάφφορα πειράματα και εφευρέσεις.

by Times Newsroom

Ο Τζέιμς Γουάλας Μπλακ (James Wallace Black‎, 10 Φεβρουαρίου 1825 – 5 Ιανουαρίου 1896), γνωστός επαγγελματικά ως J.W. Black, ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς φωτογράφους του οποίου η σταδιοδρομία σημαδεύτηκε από διάφφορα πειράματα και εφευρέσεις.

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1825 στο Φράνσισταουν του Νιου Χάμσαϊρ. Στις 9 Ιουνίου 1859 νυμφεύτηκε την Φράνσις Τζορτζιάνα Σαρπ, κόρη του ζωγράφου και λιθογράφου Ουίλλιαμ Σαρπ. Τα δύο τους παιδιά, Όλιβ Μπλακ και Ότις Φίσερ Μπλακ γεννήθηκαν το 1861 και το 1867 αντίστοιχα.

Αφότου δοκίμασε την τύχη του ως ζωγράφος στην Βοστώνη, στράφηκε στην φωτογραφία, ξεκινώντας ως λειαντής πλακών νταγκεροτυπίας. Σε σύντομο διάστημα άρχισε την συνεργασία του με τον Τζον Άνταμς Γουίπλ, έναν από τους πρώτους φωτογράφους της Βοστώνης και εφευρέτη. Η φωτογραφία του υπερασπιστή του κινήματος για την κατάργηση της δουλείας, Τζον Μπράουν, που έβγαλε ο Τζέιμς Γουάλας Μπλακ την στιγμή της έναρξης της εξέγερσης στο Χάρπερς Φέρυ το 1859, βρίσκεται πλέον στην Εθνική Πινακοθήκη Προσωπογραφιών, του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν.

Τον Μάρτιο του 1860, ο Μπλακ φωτογράφισε τον ποιητή Γουόλτ Γουίτμαν, όταν αυτός βρισκόταν στην Βοστώνη για να επιβλέψει την στοιχειοθέτηση του έργου του of Leaves of Grass. Το στούντιο του Μπλακ στην Ουάσινγκτον Στριτ βρισκόταν σε απόσταση μικρότερη του ενός τετραγώνου από την εκδοτική εταιρεία Thayer and Eldridge, και από ότι φαίνεται ο Μπλακ ανέλαβε την φωτογράφιση για την προώθηση του έργου του Γουίτμαν.

«Βοστώνη, όπως την βλέπει ο αετός και η αγριόχηνα».

Στις 13 Οκτωβρίου 1860, δύο χρόνια μετά τα πρώτα πειράματα που πραγματοποίησε ο Γάλλος φωτογράφος Ναντάρ πετώντας με αερόστατο, ο Μπλακ έβγαλε τις πρώτες αεροφωτογραφίες στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με τον αεροναυτικό Σάμιουελ Άρτσερ Κινγκ, στο αερόστατο του δευτέρου, Queen of the Air. Φωτογράφισε την Βοστώνη από το αερόστατο θερμού αέρα σε υψόμετρο 365 μέτρων (1.200 πόδια) (8 γυάλινες πλάκες αρνητικού, 10 1/16 x 7 15/16 ίντσες). Το πείραμά του είχε ως αποτέλεσμα μια καλή εκτύπωση, την οποία ο φωτογράφος ονόμασε «Βοστώνη, όπως την βλέπει ο αετός και η αγριόχηνα» (“Boston, as the Eagle and the Wild Goose See It”). Αυτή ήταν η πρώτη καθαρή αεροφωτογραφία οποιασδήποτε πόλης στον κόσμο.

Σχεδόν αμέσως μετά, η αεροφωτογραφία χρησιμοποιήθηκε από τον Στρατό της Ένωσης στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Ο Μπλακ στη συνέχεια έγινε ο πρώτος που χρησιμοποίησε το μαγικό φανάρι, έναν προβολέα με κεριά που θεωρείται προκάτοχος των σημερινών προβολέων διαφανειών. Στα τέλη της δεκαετίας του 1870, η επιχείρηση του Μπλακ στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στις προβολές μέσω του μαγικού φαναριού. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν και οι περίφημες φωτογραφίες του από τη Μεγάλη Πυρκαγιά της Βοστώνης το 1872, τις οποίες δημοσίευσε σε ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο Ruins of the Great Fire in Boston, November 1872 (Ερείπια της Μεγάλης Πυρκαγιάς της Βοστώνης, Νοέμβριος 1872).

Πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 1896, και τάφηκε στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Βιβλιογραφία

  • In Memoriam: JW Black. Wilsons Photographic Magazine, March 1896
  • Encyclopedia of nineteenth-century photography, Volume 1. CRC Press, 2008.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή