Βάφοντας ένα σκάφος

Μερικές φορές, η παραμικρή πράξη καλοσύνης μπορεί να αξίζει περισσότερο για τη ζωή κάποιου άλλου, παρά για τη δική μας.

by Times Newsroom

Κάποτε ζητήθηκε από έναν νεαρό να βάψει ένα σκάφος ενός εύπορου άνδρα. Έτσι, ο νεαρός πήρε κόκκινη μπογιά και πινέλα κι άρχισε μα βάφει το σκάφος, όπως ακριβώς του ζήτησε ο ιδιοκτήτης. Καθώς έβαφε, ανακάλυψε ότι στο κύτος του σκάφους υπήρχε μια τρύπα και χωρίς δεύτερη σκέψη τη διόρθωσε αθόρυβα. Μετά την ολοκλήρωση του βαψίματος, ο νεαρός έλαβε τα χρήματα για την εργασία του κι έφυγε.

Την επόμενη μέρα, ο ιδιοκτήτης του σκάφους εμφανίστηκε στο σπίτι του νεαρού προσφέροντας μια επιταγή με ένα πολύ σημαντικό ποσό, πολύ μεγαλύτερο από το ποσό που είχαν συμφωνήσει.

«Μα, κύριε μου έχετε ήδη δώσει τα χρήματα που είχαμε συμφωνήσει για να βάψω το σκάφος σας!», είπε γεμάτος έκπληξη ο νεαρός.

«Τα χρήματα αυτά δεν είναι για την βαφή, αλλά για την επισκευή της τρύπας», είπε ο εύπορος άνδρας.

«Μα, ήταν μια τόσο δα μικρή εξυπηρέτηση… Αξίζει να με πληρώσετε τόσα πολλά χρήματα για κάτι τόσο ασήμαντο;», ρώτησε ο νεαρός.

«Αγαπητό μου αγόρι, δεν καταλαβαίνεις τη σημασία της πράξης σου… Επίτρεψέ μου να σου εξηγήσω. Όταν σου είχα ζητήσει να βάψεις το σκάφος μου, είχα ξεχάσει να σου αναφέρω για την τρύπα. Όταν τελείωσες με το βάψιμο, και μόλις το χρώμα είχε στεγνώσει, τα παιδιά μου πήραν το σκάφος και πήγαν για ψάρεμα. Δεν γνώριζαν ότι υπήρχε μια τρύπα στο σκάφος. Κι εγώ εκείνη την ώρα δεν ήμουν εκεί. Όταν επέστρεψα και ανακάλυψα ότι τα παιδιά μου είχαν πάρει το σκάφος, στενοχωρέθηκα τόσο πολύ, γιατί τότε θυμήθηκα ότι το σκάφος είχε μια τρύπα. Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί τους πολλές φορές, αλλά δίχως αποτέλεσμα. Νόμιζα ότι είχαν πνιγεί. Φαντάσου τη χαρά μου όταν τους είδα να επιστρέφουν από το ψάρεμα. Μετά την επιστροφή τους έτρεξα κατευθείαν στο σκάφος, όπου το εξέτασα προσεκτικά και ανακάλυψα ότι εσύ είχες επισκευάσει την τρύπα, παρόλο που δεν σου είχα αναφέρει κάτι. Καταλαβαίνεις τώρα την αξία της πράξης σου; Προστάτεψες τις ζωές των παιδιών μου! Μακάρι να είχα κι άλλα χρήματα για να ξεπληρώσω την τόσο σοφή πράξη σου!»

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας;

Δεν έχει σημασία τι, ποιος, πότε ή πώς… Ας διατηρήσουμε το πνεύμα μας ψηλά, προκειμένου να επιδιορθώνουμε τις «διαρροές» όποιες κι αν είναι αυτές… Μερικές φορές, η παραμικρή πράξη καλοσύνης μπορεί να αξίζει περισσότερο για τη ζωή κάποιου άλλου, παρά για τη δική μας. Στο διάβα της ζωής ίσως, να συναντήσουμε πολλές «τρύπες». Εμείς οφείλουμε να τις επιδιορθώνουμε αθόρυβα, κι ας μην ξέρουμε ποτέ πόσες ζωές έχουμε επηρεάσει, κι ας μην ακούσουμε ποτέ ευχαριστώ. Ομοίως, ίσως κάποιοι άλλοι, κάποτε να επιδιορθώσουν την «τρύπα» στο δικό μας σκάφος, δίχως να το καταλάβουμε. Επομένως, ας κάνουμε το καλό κι ας συνεχίζουμε την πορεία μας με ευγένεια και σοφές πράξεις για εμάς και για τους άλλους.

Πηγή: Painting a boat | All Time Short Stories

________________________________________________________________

  • Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή