Βασιλική Ηλιακοπούλου, 1.»Η Μικρασιατική Καταστροφή», 40×120 cm, λάδι σε χειροποίητο μουσαμά 2. «Η Γιαγιά με το Εγγόνι την ώρα της φωτιάς», 40×50 cm, μολύβι & γραφίτης σε χαρτί
Τα ζωγραφικά μου έργα: «Η Μικρασιατική Καταστροφή» και «Η Γιαγιά με το Εγγόνι την ώρα της φωτιάς», σηματοδοτούν μια εποχή που έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη και την ψυχή όλων των Ελλήνων. Σε αυτά τα έργα προσπάθησα να δώσω την ένταση της καταστροφής, με την λεηλασία, το κάψιμο των σπιτιών των Ελλήνων, την απάθεια των ξένων δυνάμεων. Προσπάθησα να εντρυφήσω ακόμη και στην εγκληματική διπλωματική στάση των μεγάλων δυνάμεων. Το τοπίο εφιαλτικό προβάλλει στα μάτια του θεατή απόκοσμο, εισάγοντας τον σε μια επίγεια κόλαση.
Οι βάρκες λιγοστές προσπαθούν να ξεφύγουν από την προδοσία των ισχυρών του κόσμου. Ο μαύρος χρυσός δέλεαρ για να πουληθούν οι αθώες ψυχές μερικών πατριωτών. Η κόλαση του Δάντη βγάζει το πρόσωπο της γυμνό και εφιαλτικό στα μάτια του θεατή. Η γιαγιά μένει νηφάλια με το εγγόνι, προσπαθώντας, μάταια, να προσφέρει σε αυτό την γαλήνη. Στιγμές συνταρακτικές. Και ως Ελληνίδα αποφάσισα να δημιουργήσω έργα, σημαδεύοντας με αυτά το μεγαλύτερο μου – μας τραύμα.
H έκθεση στην γκαλερί ArteVisione
H Βασιλική Ηλιακοπούλου συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση: «ΤΡΑΥΜΑΤΑ: Το πιο Βαθύ σου ΤΡΑΥΜΑ: Vol.ii», την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη – Ζούνη.
Η επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει:
«Σύμφωνα με τον πατέρα της Ψυχανάλυσης, Sigmund Freud, ως “ΤΡΑΥΜΑ” ορίζεται: “η εμπειρία ενός συμβάντος που καθιστά τον άνθρωπο συγκλονισμένο και αβοήθητο” πλήττοντας συθέμελα τον ψυχισμό του. Γνωρίζουμε πως ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός ατόμου “απρόοπτα”, υπάρχει όμως και η περίπτωση του τραύματος που γεννάται και εξελίσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου – όπως για παράδειγμα τα τραύματα που συνδέονται με την παιδική ηλικία -.
Οι παράγοντες που καθορίζουν τον βαθμό της τραυματικής εμπειρίας του ατόμου εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες: (α) αφενός εξετάζεται ο παράγοντας “άτομο” και η ικανότητα διαχείρισης από μεριάς του της τραυματικής εμπειρίας με βάση: την ηλικία, την προσωπικότητα, την ψυχική του ανθεκτικότητα, την ευαλωτότητα και τα γενικότερα μοναδικά χαρακτηριστικά που διέπουν το άτομο ως ύπαρξη σε συνδυασμό με την φάση ζωής του, (β) αφετέρου αξιολογείται: η ίδια η φύση του τραυματικού συμβάντος, η χρονική του διάρκεια και η πιθανή επαναληπτικότητα του καθώς και (γ) η αντίδραση και η υποστήριξη που λαμβάνει το άτομο από το περιβάλλον του σε σχέση με την αντιμετώπιση του τραυματικού γεγονότος που βιώνει.
Όλες αυτές οι παράμετροι που αναφέρονται ανωτέρω λειτουργούν: είτε βοηθητικά προς το άτομο παρακινώντας το να επουλώσει σιγά σιγά τις πληγές του και να καταφέρει να θεραπευτεί, είτε ενισχύουν ακόμα περισσότερο το τραυματικό βίωμα του. Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία του τραύματος για το κάθε άτομο συνιστά μια πολύπλευρη και καθαρά προσωπική υπόθεση που απαιτεί ειδικό χειρισμό, από το ίδιο το άτομο που το βιώνει, αλλά και από το περιβάλλον του, καθώς και από τους ειδικούς ψυχικής υγείας, των οποίων η παρέμβαση κρίνεται, σε πολλές περιπτώσεις, καταλυτική, αναγκαία και εξαιρετικά ωφέλιμη».
Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Γιώτα Αγγελοπούλου / Στέλλα Αγιαννίτη / Ηλέκτρα Αλεξάκη / Aργυρώ Αλεξοπούλου / Χρισταλένη Αλιφιεράκη / Ειρήνη Αντωνή / Αλέξανδρος Βούτσας / Σύνη Βυζοβίτου / Βερονίκη Δαμιανίδου / Μάγδα Δημούδη / Ελένη Δινοπούλου / Αργυρώ Δρίβα / Βασιλική Ηλιακοπούλου / Μάτω Ιωαννίδου / Μάρω Κανελλοπούλου / Ευαγγελή Καραγγέλη / Σοφία Κατσαρού / Σοφία Κατσαρού / Μανωλία Κοκολογιάννη / Μαρία Κομπατσιάρη / Κωνσταντίνα Κουβεντάρα / Σελίνα Κρητικού / Δημήτρης Κωνσταντόπουλος / Ιουλία Λαδογιάννη / Βαγγέλης Λιουδάκης / Κωνσταντίνος Λουρίκας / Χριστόφορος Μακρής / Αντωνία Μαντζούκα / Ειρήνη Μονομμάτου / Ηρώ Μπάρου / Κωνσταντίνος Μπιλιούρης / Κυριακή Νικολαΐδη / Γιώτα Ντάτσικα / Κωνσταντίνα Ντζιαβού / Ελένη Παπαγιαννοπούλου / Δημήτρης Πετρόπουλος / Τζένη Πετροπούλου / Βάσω Ραγκούση / Μανόλης Ρωμαντζής / Νικόλας Σιδέρης / Ζωή Σπύρου / Κατερίνα Τρανάκου / Νίκος Τσαλαματάς / Νίκος Τσιώτας / Στέλλα Χαβιαροπούλου
Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 2 Οκτωβρίου 2024
Ωράριο λειτουργίας χώρου:
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 4 μ.μ. – 8 μ.μ.
Τετάρτη & Σάββατο: 11 π.μ. – 3 μ.μ.
ArteVisione gallery,
Διεύθυνση: Πηλίου 5, Πλατεία Κολιάτσου, Αθήνα, Τ.: 6945951345
ArteVisione gallery:
«ΤΡΑΥΜΑΤΑ: Το πιο Βαθύ σου ΤΡΑΥΜΑ: Vol.ii»
19 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2024
Επιμέλεια έκθεσης:
Νικολένα Καλαϊτζάκη – Ζούνη
(https://nikolenakalaitzaki.wordpress.com, [email protected])
Γραφιστική επιμέλεια εντύπων: Αριστοτέλης Τριάντης
Βίντεο έκθεσης: Φάνης Λογοθέτης
Είσοδος ελεύθερη