Βερολίνο: Ακτιβιστές στάθμευσαν ένα κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης έξω από τη ρωσική πρεσβεία

Ένα κατεστραμμένο, σκουριασμένο ρωσικό άρμα μάχης στάθμευσαν σήμερα -πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής– ακριβώς μπροστά από την ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτό έφεραν ένα κομμάτι του πεδίου της μάχης στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.

by Times Newsroom

«Το κατεστραμμένο άρμα μάχης σηματοδοτεί την πτώση. Η Ουκρανία θα γίνει το Στάλινγκραντ του Πούτιν», ανέφερε ο Βίλαντ Γκίμπελ, επιμελητής του μουσείου Berlin Story Bunker, αναφερόμενος στην ήττα της Γερμανίας σε μια μεγάλη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Σ’ αυτήν την πρεσβεία κάθονται εγκληματίες πολέμου. Κανένας από την πρεσβεία δεν τάχθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία… Πάντα διερωτώμαι τι μπορώ να κάνω και αυτό είναι το ελάχιστο. Όμως το να τοποθετήσεις ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης μπροστά από την πόρτα των Ρώσων σε ένδειξη διαμαρτυρίας είναι φυσιολογικό. Δόξα στην Ουκρανία» , δήλωσε ο Γκίμπελ.

Πάντως, η ρωσική πρεσβεία δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει το περιστατικό.

Το άρμα μάχης, ένα ρωσικό άρμα τύπου Τ-72 Β1, (του 1985), καταστράφηκε στις 31 Μαρτίου του 2022 κοντά στο χωριό Ντμίτριφκα κοντά στο Κίεβο, από αντιαρματική νάρκη, σύμφωνα με τον διοργανωτή της δράσης Γκίμπελ και τον συνάδελφό του Έννο Λέντσε.

Οι δύο ακτιβιστές δήλωσαν ότι το μετέφεραν στην Γερμανία με την βοήθεια του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και του Εθνικού Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας της Ουκρανίας.

Το άρμα μάχης τοποθετήθηκε στην διασταύρωση της Σαντοουστράσε και του πιο τουριστικού δρόμου της γερμανικής πρωτεύουσας Ούντερ ντεν Λίντεν, όπου θα παραμείνει έως την Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου.

Το περιφερειακό γραφείο του δήμου Μίτε του Βερολίνου πέρυσι είχε απορρίψει την αίτηση των Λέντσε και Γκίμπελ να εκθέσουν το άρμα μάχης, επικαλούμενο ανησυχίες, μεταξύ άλλων για την οδική ασφάλεια.

Οι διοργανωτές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου τους έδωσε την άδεια να υλοποιήσουν την πρωτοβουλία τους.

Το άρμα μάχης θα περιοδεύσει ανά την Ευρώπη και ενδέχεται να καταλήξει στο τέλος στο μουσείο αρμάτων μάχης της Γερμανίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή