Βίλχελμ Βέμπερ (1804 – 1891) Γερμανός φυσικός

Μαζί με τον Καρλ Φρίντριχ Γκάους εφευρέτες του ηλεκτρομαγνητικού τηλέγραφου. Προς τιμήν του η μονάδα μέτρησης της μαγνητικής ροής, το Βέμπερ, έχει πάρει το όνομά του.

by Times Newsroom

Ο Βίλχελμ Έντουαρντ Βέμπερ (Wilhelm Eduard Weber, 24 Οκτωβρίου 1804 – 23 Ιουνίου 1891) ήταν Γερμανός φυσικός και μαζί με τον Καρλ Φρίντριχ Γκάους εφευρέτες του ηλεκτρομαγνητικού τηλέγραφου. Προς τιμήν του η μονάδα μέτρησης της μαγνητικής ροής, το Βέμπερ, έχει πάρει το όνομά του.

Ο Βέμπερ γεννήθηκε στο Βίτενμπεργκ το 1804. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής θεολογίας. Ο Ουίλλιαμ ήταν ο δεύτερος από τους τρεις γιους της οικογένειας και από νωρίς διακρινόταν για την κλίση του στην επιστήμη. Όταν διαλύθηκε το πανεπιστήμιο του Βίτενμπεργκ ο πατέρας του μεταφέρθηκε στο πανεπιστήμιο του Χάλλε. Ο Βέμπερ που είχε πάρει τα πρώτα μαθήματα από τον πατέρα του συνέχισε στο σχολείο και ορφανοτροφείο του Χάλλε. Μετά το σχολείο συνέχισε στο πανεπιστήμιο και αφοσιώθηκε στις φυσικές επιστήμες. Αφού διακρίθηκε στο πανεπιστήμιο διορίστηκε εκτάκτως καθηγητής φυσικών επιστημών στο Χάλλε.

Το 1831 με υπόδειξη του μαθηματικού Καρλ Φρίντριχ Γκάους προσελήφθη από το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν ως καθηγητής φυσικής, σε ηλικία 27 ετών. Οι διαλέξεις του χαρακτηρίζονταν ενδιαφέρουσες και διδακτικές. Επίσης διακρινόταν και στον πειραματικό τομέα. Οι σημαντικότερες έρευνες του Βέμπερ δημοσιεύτηκαν μεταξύ του 1825 και 1838. Το 1833 σε συνεργασία με τον Γκάους κατασκεύασε τον πρώτο ηλεκτρομαγνητικό τηλέγραφο με τον οποίο συνέδεσε το αστεροσκοπείο με το ινστιτούτο φυσικής του Γκέτινγκεν. Κατά την διάρκεια του 1864 δημοσίευσε το έργο του Electrodynamic Proportional Measures το οποίο περιείχε ένα πλήρες σύστημα μονάδων μέτρησης πάνω στον ηλεκτρισμό

Ο Βέμπερ πέθανε στο Γκέτινγκεν το 1891 σε ηλικία 86 ετών

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com