Βουλγαρία: Η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία λόγω Βόρειας Μακεδονίας

Αποχώρησε το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός»

by Times Newsroom

Πολιτική κρίση ξέσπασε στη Βουλγαρία, καθώς η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία, λόγω της θέσης που έχει για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» απέσυρε όλους τους βουλευτές του και ότι αποχωρεί από τον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Μάλιστα, ο ηγέτης του, Σλάβι Τριφόνοφ, είπε ότι «υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους δεν λειτουργεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Η πολιτική της χώρας για τη Βόρεια Μακεδονία και η έλλειψη χρημάτων. Γι’ αυτό το “Υπάρχει Τέτοιος Λαός” δεν έχει πλέον θέση σε αυτή την κυβέρνηση», είπε ο Τριφόνοφ, πρώην αστέρας του πενταγράμμου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ ακολουθεί πολιτική διαφορετική από αυτή του υπουργείου Εξωτερικών, των αποφάσεων του Κοινοβουλίου και της πολιτικής που συμφωνήθηκε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του ΠτΔ, Ρούμεν Ράντεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στους ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου ότι θα άρει το βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συμβεί αυτό, αν και οι περισσότεροι Βούλγαροι θέλουν η Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μόνο όταν εκπληρώσει τη Συμφωνία καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών, η οποία υπογράφηκε το 2017.

Η αποχώρηση του κόμματος Υπάρχει Τέτοιος Λαός σημαίνει ότι η κυβέρνηση του κεντρώου μεταρρυθμιστή Κίριλ Πέτκοφ χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κατά πάσα περίπτωση αυτή ή θα συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας ή θα καταρρεύσει.

O Πέτκοφ, σε μία πρώτη αντίδρασή του, μόλις έγινε γνωστή η αποχώρηση του Υπάρχει Τέτοιος Λαός ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα έχει στο εξής 109 βουλευτές σε σύνολο 240.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή