Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στον «μαέστρο της Ειρήνης» Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ

Η λαμπρή τελετή απονομής  πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο της Ροτόντας -ένα σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της διασταύρωσης των λαών

by Times Newsroom

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απονεμήθηκε, σήμερα το απόγευμα, στον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, το ευρωπαϊκό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Η λαμπρή τελετή απονομής  πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο της Ροτόντας -ένα σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της διασταύρωσης των λαών.

Ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ  -ζωντανός μύθος της μουσικής, έχει αναπτύξει πλούσια παιδαγωγική και φιλειρηνική δράση, με κορυφαία πρωτοβουλία όλων τη δημιουργία της ορχήστρας του Δυτικού-Ανατολικού Διβανίου (West-Eastern Divan Orchestra), μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής, που απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι και η οποία έχει λάβει, το 2016, τον τίτλο του Global Advocate for Cultural Understanding από τα Ηνωμένα Έθνη.

Για πάνω από εξήντα χρόνια, ο  Μπάρενμποϊμ συναρπάζει το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα με τις πιανιστικές και συμφωνικές του ερμηνείες, έχοντας καταξιωθεί ως ζωντανός μουσικός θρύλος αλλά και ως προσωπικότητα με έγκυρο λόγο και ανεκτίμητη κοινωνική δράση. Είναι κάτι παραπάνω από ένας από τους σπουδαίους, τους κορυφαίους μουσικούς του κόσμου.

PETRA HAJSKA

Δεν μιλά, όμως, μόνο η μουσική του στις καρδιές των ανθρώπων… Μέσω των διαλέξεων και της συγγραφής του, μέσω της δουλειάς του στη Μέση Ανατολή και μέσω της υπεράσπισης των τεχνών και της δικαιοσύνης, ποτέ δεν φοβήθηκε να πάρει θέση. Γεννημένος στην Αργεντινή, το 1942, από Εβραίους γονείς, με βαθύτατη εβραϊκή συνείδηση, δούλεψε όσο λίγοι για τη γεφύρωση του ρήγματος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η αιφνίδια επιδείνωση της υγείας του 79χρονου Αργεντινο-Ισραηλινού μαέστρου, που αφορά σε σοβαρή νευρολογική πάθηση, όπως πρόσφατα ανέφερε και ο ίδιος με δημόσια ανακοίνωση, δε του επέτρεψε να παραστεί και να παραλάβει το βραβείο αυτοπροσώπως.

Στη θέση του, το βραβείο παρέλαβε ο γιος του, Μάικλ Μπάρενμποϊμ, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και τους συναδέλφους μουσικούς της West-Eastern Divan Orchestra, να είμαστε στη Θεσσαλονίκη και να παραλαμβάνουμε το Βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” εκ μέρους του πατέρα μου. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο να λαμβάνει αυτό το βραβείο ως αναγνώριση όχι μόνο του έργου του, αλλά και της αφοσίωσης και του θάρρους κάθε μουσικού της ορχήστρας».

Το βραβείοΜε στόχο να αναδείξει τις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τις ιστορικές καταβολές και γεωγραφικές ρίζες, το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» φιλοδοξεί να είναι μια γέφυρα αλληλοκατανόησης των διαφορετικών λαών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν τη σημερινή Ευρώπη και απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ-Theophano Foundation μέσα από διαδικασία αξιολόγησης από τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος.

Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι ο επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Count Van Rompuy, και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής είναι ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αύριο, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έκθεση ζωγραφικής και σχεδίου του Βέλγου καλλιτέχνη και ποιητή Jan Vanriet, που φιλοτέχνησε το βραβείο Θεοφανώ -ένα έργο που συνδυάζει στοιχεία της Βυζαντινής Τέχνης με αυτά του μοντερνισμού.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή