Βρετανία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε ο Κιρ Στάρμερ

Ο Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

by Times Newsroom

Οι Εργατικοί θα επιστρέψουν στην εξουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη σαρωτική νίκη τους επί των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές και ο επικεφαλής τους, ο Κιρ Στάρμερ, υποσχέθηκε να ενσαρκώσει στη Ντάουνινγκ Στριτ την «αλλαγή» και «μια εθνική ανανέωση» που περιμένουν οι ψηφοφόροι.

Έπειτα από 14 χρόνια κυριαρχίας των Συντηρητικών, η οποία σηματοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια από μια σειρά κρίσεων -το Brexit, η κάθετη άνοδος των τιμών ή ακόμη η εναλλαγή πρωθυπουργών-, μια σελίδα γυρίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πριν από λίγο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε στον επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολος Γ΄.

Μετά τη συνάντηση με τον βασιλιά, ο Στάρμερ κατευθύνθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ, στην πρωθυπουργική κατοικία προκειμένου να εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός.

Δείτε live:

Ένας μετριοπαθής ηγέτης της κεντροαριστεράς θα εγκατασταθεί στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σε μια περίοδο που η άκρα δεξιά έχει πιθανότητες να φθάσει στην εξουσία στη Γαλλία και που ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει καλές προοπτικές για να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

«Η αλλαγή αρχίζει τώρα», υπογράμμισε ο μελλοντικός πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τους οπαδούς του και ανανεώοντας την υπόσχεσή του για μια «εθνική ανανέωση». «Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολο. Δεν αρκεί να πατήσεις ένα κουμπί για να αλλάξει μια χώρα. Αυτό απαιτεί δύσκολη δουλειά, υπομονετική δουλειά, δουλειά με αποφασιστικότητα».

Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου επιμένουν σήμερα ομόφωνα στην εργατική «πλημυρίδα» που επιτεύχθηκε από τον Κιρ Στάρμερ.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αυτός ο τελευταίος, ο οποίος εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις εννέα χρόνια, υποσχέθηκε την επιστροφή στη «σταθερότητα» και στη «σοβαρότητα» με μια πολύ αυστηρή διαχείριση των δημόσιων δαπανών.

Λίγο μόνο χαρισματικός, υπόσχεται να μεταμορφώσει τη χώρα με τον ίδιο τρόπο που κατάφερε να κάνει να ανακάμψει το Εργατικό Κόμμα, αφού διαδέχθηκε το 2020 τον πολύ αριστερό Τζέρεμι Κόρμπιν, επαναφέροντάς το στο κέντρο σε ό,τι αφορά την οικονομία και μαχόμενος κατά του αντισημιτισμού.

Ο Στάρμερ διαβεβαιώνει πως θέλει να τονώσει την ανάπτυξη, να αναμορφώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να ενισχύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να μειώσει τη μετανάστευση και να ξαναφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση – χωρίς να επανέλθει στο Brexit, θέμα ταμπού στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει «δύσκολες επιλογές» μπροστά στην «έκταση της πρόκλησης», προειδοποίησε πάντως η Ρέιτσελ Ριβς, η οποία αναμένεται ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο κοινοβούλιο, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα γίνουν η τρίτη δύναμη, με 66 βουλευτές, σύμφωνα με τις προβολές.

Επίσης το αντιμεταναστευτικό και αντισυστημικό κόμμα Reform UK (Μεταρρύθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου) θα εισέλθει στο κοινοβούλιο με τέσσερις έδρες. Ο αρχηγός του και φυσιογνωμία της σκληροπυρηνικής δεξιάς Νάιτζελ Φάρατζ θα γίνει εντέλει βουλευτής με την όγδοη προσπάθειά του.

Ο πρώην κήρυκας του Brexit χαιρέτισε την αρχή μιας «εξέγερσης εναντίον του κατεστημένου».

Στη Σκωτία, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος υφίστανται μια σοβαρή ήττα, καθώς δεν αναμένεται να κερδίσουν παρά 8 από τις 57 περιφέρειες.

Στην εξουσία, το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να δώσει απάντηση σε μια σημαντική προσδοκία για αλλαγή.

H πτώση των Τόρις

Το Συντηρητικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρίσι Σουνακ καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ από την αρχή του 20ου αιώνα: 136 εκλεγμένους βουλευτές, από τους 365 που είχε εκλέξει πριν από πέντε χρόνια υπό τον Μπόρις Τζόνσον.

Στελέχη του συμπαρασύρθηκαν απ’ αυτό το κύμα της απόρριψης του Συντηρητικού Κόμματος εκ μέρους των ψηφοφόρων, όπως ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς ή η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Πένι Μόρντοντ, η οποία θεωρούνταν ενδεχόμενη μελλοντική ηγέτιδα του κόμματος.

Το Brexit δίχασε τη χώρα ενώ οι υποσχέσεις των υποστηρικτών του δεν εκπληρώθηκαν. Η άνοδος των τιμών τα δύο τελευταία χρόνια έκαναν τις οικογένειες να φτωχύνουν, καθώς είναι περισσότερες παρα ποτέ αυτές που εξαρτώνται από τις τράπεζες τροφίμων.

Μερικές φορές χρειάζεται να περιμένει κανείς μήνες για ιατρικά ραντεβού στη δημόσια υπηρεσία υγείας NHS. Επίσης μέσα στις επόμενες ημέρες μπορεί να μην υπάρχει πια θέση στις φυλακές.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα μόνιμων αδελφοκτόνων συγκρούσεων στους Συντηρητικούς, τα πολιτικά σκάνδαλα υπό τον Μπόρις Τζόνσον και η δημοσιονομική αστάθεια της Λιζ Τρας, η οποία δεν άντεξε παρά 49 ημέρες στην εξουσία, κατέληξαν να απελπίσουν τους ψηφοφόρους.

Στους 20 μήνες που παρέμεινε στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο διάδοχός τους, ο Ρίσι Σούνακ, πέμπτος συντηρητικός πρωθυπουργός από το 2010, ουδέποτε κατάφερε να σηκώσει τον πήχυ στην κοινή γνώμη.

Αυτός ο 44χρονος πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομικών είχε τζογάρει συγκαλώντας τις εκλογές αυτές τον Ιούλιο χωρίς να περιμένει το φθινόπωρο, όπως πίστευαν πολλοί πως θα έκανε, όμως η προεκλογική εκστρατεία του μετατράπηκε εντέλει σε γολγοθά.

Σούνακ: Παραιτείται από πρωθυπουργός και επικεφαλής των Τόρις μετά τη συντριβή στις εκλογές

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε μπροστά από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ότι θα πάει στον βασιλιά Κάρολο για να του ανακοινώσει την παραίτησή του μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του, οι Συντηρητικοί, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

«Έδωσα τα πάντα σε αυτή τη αποστολή, αλλά στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και η δική σας κρίση είναι η μοναδική που μετρά», δήλωσε ο Σούνακ.

«Άκουσα την οργή σας, την απογοήτευσή σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την ήττα», τόνισε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας ευχαρίστησε όλους τους υποψήφιους των Συντηρητικών για τις προσπάθειές τους και σημείωσε ότι «τον πονά» το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν θα είναι πλέον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εξάλλου ο Σούνακ επεσήμανε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών, αλλά όχι αμέσως, μόνο αφού γίνουν οι επίσημες διαδικασίες για να αναλάβει ένας διάδοχος.

«Είμαι μετανάστης τρίτης γενιάς και πραγματικά η Μεγάλη Βρετανία μας προσέφερε ό,τι μπορούσε περισσότερο στην οικογένεια, στη γενιά του παππού και του πατέρα μου, έτσι ώστε να μπορέσω να γίνω πρωθυπουργός. Αυτό το όραμα της ανεκτικότητας και της κατανόησης, όπως επίσης και της στήριξης, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων. Πρόκειται για μια δύσκολη μέρα στο τέλος μιας σειράς που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη γιατί πρέπει να εγκαταλείψω αυτή τη θέση»

Αναφερόμενος στον Κιρ Στάρμερ είπε ότι του εύχεται τα καλύτερα και ότι από τη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις.

«Οποιεσδήποτε διαφωνίες κι αν είχαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχει την πλήρη στήριξή μου και τον πλήρη σεβασμό μου. Η οικογένειά του και εκείνος θα πρέπει να υποστηριχθούν από όλους μας καθώς περνούν σε αυτή τη νέα φάση και καθώς ο Στάρμερ θα δίνει τα καλύτερα σε έναν ολοένα πιο ανασφαλή κόσμο», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com