Βρετανία: Κόλαφος για Τόρις και Σούνακ τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών

Ο Ρίσι Σούνακ απέτυχε στην πρώτη μεγάλη εκλογική δοκιμασία της πρωθυπουργικής του θητείας. Κέρδη καταγράφουν, από την άλλη πλευρά, οι Εργατικοί του Στάρμερ αλλά και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

by Times Newsroom

Ο Ρίσι Σούνακ αποτυγχάνει στην πρώτη μεγάλη εκλογική δοκιμασία της θητείας του στην πρωθυπουργία, γράφει το Politico, αξιολογώντας ως απογοητευτικά για τους κυβερνώντες Τόρις τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χθες, 4 Μαΐου, στην Αγγλία.

Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση είχε πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς είναι η τελευταία (μαζί με τις τοπικές εκλογές που θα ακολουθήσουν στη Βόρεια Ιρλανδία) πριν από τις επόμενες εθνικές κάλπες του 2024.

Οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ επικράτησαν χθες εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία σε σειρά από «κομβικά» για τις πολιτικές εξελίξεις τοπικά συμβούλια, ενώ αντιθέτως οι Συντηρητικοί του Σούνακ πήγαν μάλλον χειρότερα από όσο προσδοκούσαν.

Το Συντηρητικό κόμμα υπέστη βαριές απώλειες στις τοπικές εκλογές της 4ης Μαΐου, την πρώτη «πρωθυπουργική» εκλογική δοκιμασία για τον Ρίσι Σούνακ ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Πέμπτη για να εκλέξουν τοπικούς αντιπροσώπους σε 230 συμβούλια σε όλη την Αγγλία. Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, οι Εργατικοί επικρατούν στις περιοχές που ήθελαν. Οι Συντηρητικοί, αντιθέτως, παρουσιάζονται, μέχρι στιγμής, να χάνουν τον έλεγχο 10 συμβουλίων και περισσότερων από 200 εδρών, με τις απώλειες μάλιστα να αυξάνονται καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Οι ψηφοφορίες της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν μόνο σε μέρη της Αγγλίας, και η συμμετοχή στις τοπικές εκλογές είναι γενικώς χαμηλότερη από ό,τι στις εθνικές, όπερ σημαίνει ότι τα χθεσινά αποτελέσματα είναι απλώς ενδεικτικά όσων θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Στις τάξεις του Συντηρητικού κόμματος επικρατεί, ωστόσο, έπειτα και από τις χθεσινές κάλπες, ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία ενόψει των γενικών εκλογών του 2024. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί παρουσιάζονται να διατηρούν διψήφιο προβάδισμα έναντι των Συντηρητικών.

Με πληροφορίες από Politico

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com