Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε τον πατέρα του για τον τίτλο του ιππότη

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον πρότεινε τον πατέρα του, τον Στάνλεϊ Τζόνσον, για το χρίσμα του ιππότη στο σχετικό κατάλογο με τα πρόσωπα που θέλει να τιμήσει ως απερχόμενος ηγέτης, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, το οποίο προκάλεσε κατηγορίες για ευνοιοκρατία.

by Times Newsroom

Οι Times αναφέρουν πως ο Τζόνσον πρότεινε 100 ονόματα για να τιμηθούν. Οι προκάτοχοί του Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον είχαν προτείνει σχεδόν 60 καθένας. Η εφημερίδα δεν διευκρίνισε σε αναγνώριση ποιας υπηρεσίας προτάθηκε να τιμηθεί ο Στάνλεϊ Τζόνσον.

Ο πατέρας του Τζόνσον είναι πρώην ευρωβουλευτής, συγγραφέας και τηλεοπτική προσωπικότητα. Πέρυσι απέκτησε γαλλική υπηκοότητα.

Εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Όλοι οι βρετανοί ηγέτες που αποχωρούν έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν ένα κατάλογο «τιμών επί τη αποχωρήσει» τους για την απονομή τίτλων ιππότη και άλλους. Ο τίτλος του ιππότη ή της ντέιμ αυξάνει το δημόσιο προφίλ ενός προσώπου, το οποίο προσφωνείται πλέον «Σερ» ή «Ντέιμ».

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει την εξουσία να μπλοκάρει τέτοιες υποψηφιότητες για τίτλους τιμής. Η υπουργός Επιστημών του, η Μισέλ Ντόνελαν, δήλωσε πως υπάρχουν «σημαντικότερα πράγματα», όταν ερωτήθηκε αν θα έχει πρόβλημα να δοθεί ο τίτλος του ιππότη στον πατέρα του Τζόνσον.

«Προφανώς αποτελεί προνόμιο του πρώην πρωθυπουργού να μπορεί να κάνει διορισμούς τέτοιου τύπου, όμως θα δούμε αν αυτή η ιστορία είναι αληθινή ή όχι», δήλωσε στο ραδιοσταθμό LBC.

Ο επικεφαλής της πολιτικής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών σε θέματα υγείας Γουές Στρίτινγκ δήλωσε στο BBC: «Πιστεύω πως (ο κατάλογος των τιμών επί τη αποχωρήσει του) δείχνει ένα μοντέλο συμπεριφοράς του Μπόρις Τζόνσον γύρω από την ευνοιοκρατία».

Ως πρωθυπουργός, ο Τζόνσον έβαλε τον αδελφό του, τον Τζο Τζόνσον, στη Βουλή των Λόρδων, την άνω βουλή του κοινοβουλίου, όπου έχει ισόβια έδρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή