Βρετανία: Πιθανή η πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, λέει πρώην ηγέτης των Τόρις

Ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας θεωρεί πιθανή την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κατά τον επόμενο μήνα, καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις στο στρατόπεδο των Τόρις λόγω του partygate.

by Times Newsroom

Η δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα του πορίσματος της ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, στο οποίο περιγράφονται οι διαστάσεις των παραβιάσεων των κανόνων του lockdown στην καρδιά τη βρετανικής εξουσίας επανέφερε στο προσκήνιο το σκάνδαλο και προκάλεσε νέες προτροπές συντηρητικών βουλευτών για την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Χρειάζονται 54 επιστολές προς την Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος για την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον. Προς το παρόν, περί τους τριάντα βουλευτές έχουν καλέσει δημόσια τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί, αλλά, καθώς η διαδικασία είναι μυστική, η βρετανική πολιτική τάξη εικοτολογεί για τον αριθμό των επιστολών που θα έχουν κατατεθεί στην επιτροπή τις επόμενες ημέρες.

«Πιστεύω ότι οι συντηρητικοί κατευθύνονται προς μία ψηφοφορία είτε την επόμενη εβδομάδα, είτε προς το τέλος του Ιουνίου», δήλωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ, ηγέτης των συντηρητικών από το 1997 μέχρι το 2001 και πρώην υπουργός Εξωτερικών, στο Times Radio.

«Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν δώσει την ερμηνεία ότι τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας σημαίνουν ότι τα προβλήματα τελείωσαν και ότι ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται εκτός κινδύνου, αλλά δεν είναι αυτή την ατμόσφαιρα στο Συντηρητικό Κόμμα, που είναι πολύ, πολύ προβληματισμένο από το πόρισμα», δήλωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει κάθετη πτώση της δημοτικότητας του Μπόρις Τζόνσον, προκαλώντας βαριές απώλειες στους Τόρις κατά τις τοπικές εκλογές των αρχών του Μαΐου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει διασωθεί στην θέση του μετατοπίζοντας το βάρος προς την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ελλείψει προφανούς αντικαταστάτη.

Συμπληρωματικές εκλογικές αναμετρήσεις θα διεξαχθούν στις 23 Ιουνίου, τα αποτελέσματα των οποίων είναι πιθανόν να ανανεώσουν την δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον στις τάξεις των Τόρις.

Αν η πρόταση μομφής εναντίον του εγκριθεί, θα διεξαχθεί εσωτερική ψηφοφορία για τον ορισμό νέου ηγέτη. Αν ο Μπόρις Τζόνσον επιβιώσει, δεν θα μπορεί να απομακρυνθεί για έναν χρόνο.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή