Βρετανία: Ψυχραιμία απέναντι στο χθεσινό sell off σε ομόλογα και στερλίνα

Ο υφυπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του, υποβάθμισε τη χθεσινή αναταραχή στη βρετανική αγορά

by Times Newsroom

Να υποβαθμίσει την χθεσινή ιστορική κατάρρευση της στερλίνας και των κρατικών ομολόγων σαν αποτέλεσμα της αντίδρασης της αγοράς στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης Τρας, επιχείρησε ο υφυπουργός Οικονομικών σε σημερινές του δηλώσεις.

Ο Κρις Φιλπ, μιλώντας στο Sky News, υποστήριξε πως τα επιτόκια των βρετανικών ομολόγων βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά των αμερικανικών ομολόγων. Όσον αφορά το μίνι κραχ της στερλίνας που έπεσε κάτω από το όριο των 1,09 δολαρίων, επέλεξε να σταθεί στην ευρύτερη ενδυνάμωση που έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα το αμερικανικό νόμισμα έναντι όλων των μεγάλων διεθνών νομισμάτων, το γιεν και το ευρώ.

Μεγάλη χαμένη διεθνώς η στερλίνα 

Βέβαια αυτό που απέφυγε να σχολιάσει ο Βρετανός υπουργός είναι το γεγονός πως παρά την ευρύτερη ενδυνάμωση του δολαρίου στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία της στερλίνας είναι αυτή που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες, άνω του 11% μόνο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Με την επίδοση αυτή το βρετανικό νόμισμα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών.

Εξάλλου, η αποδυνάμωση της στερλίνας συνεχίζεται και έναντι του ευρώ, μάλιστα την Παρασκευή έπεσε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2021 έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Θυμίζουμε πως ο υπουργός Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ, ανακοίνωσε χθες ένα μέγα πακέτο περικοπών των φόρων ύψους 45 δισ. στερλίνων. Συγκεκριμένα κατήργησε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή, μείωσε τον βασικό συντελεστή και ακύρωσε την προγραμματισμένη αύξηση των φόρων των επιχειρήσεων, συνάμα με ένα πολύ δαπανηρό σχέδιο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η δεδομένη αύξηση των ελλειμμάτων και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας αποτέλεσε… βόμβα για τη στερλίνα και το κόστος δανεισμού της χώρας που εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Εκτόξευση του δανεισμού 

Το think tank Resolution Foundation, σε ανάλυση του, υποστήριξε πως το οικονομικό σχέδιο θα επιβαρύνει το δανεισμό της χώρας με 400 δισ. στερλίνες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια!

Αντιστοίχως το think tank Institute for Fiscal Studies υπολόγισε πως ο δημόσιος δανεισμός θα εκτοξευτεί στα 190 δισ. στερλίνες μόνο φέτος, που είναι το τρίτο υψηλότερο νούμερο από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του υπεραμύνθηκε των μέτρων, προκειμένου η χώρα να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά, αν και αρκετά στελέχη παραδέχτηκαν πως το στοίχημα θα είναι δύσκολο.

Πηγή: www.ot.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com