ΥΠΠΟΑ: Ένα Μουσείο για τον Κάρολο Κουν, στην Πλάκα

Το Μουσείο θα στεγαστεί σε κτήριο ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος για την αξιοποίηση των ακινήτων του, που βρίσκονται στην Πλάκα

by Times Newsroom

Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Μουσείου Καρόλου Κουν προχωρούν με ταχείς ρυθμούς από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Μουσείο θα στεγαστεί σε κτήριο ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος για την αξιοποίηση των ακινήτων του, που βρίσκονται στην Πλάκα. Ήδη, ολοκληρώνεται η διαδικασία παραχώρησης του κτηρίου στο Θέατρο Τέχνης, το οποίο ιδρύθηκε από τον Κουν, το 1942, μέσα στην Κατοχή, σε μια καμαρούλα, στη Νεάπολη, -σ’ ένα μικρό δωμάτιο του Ελληνικού Ωδείου γίνονταν οι πρόβες- και ο Κάρολος Κουν έλεγε: «Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας και το κοινό να μας παρακολουθεί». Σήμερα, μετά από 80 χρόνια εξακολουθεί και παρακολουθεί το δημιούργημά του .

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, ταυτόχρονα, επιχορηγείται το Θέατρο Τέχνης με 95.000 ευρώ, για τη δημιουργία των υποδομών που απαιτούν η καταγραφή, η τεκμηρίωση, η αξιολόγηση, η συντήρηση και σωστική διατήρηση της συλλογής εικαστικού και κυρίως ενδυματολογικού υλικού που δημιουργήθηκε για τις παραστάσεις του θεάτρου Τέχνης, με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού του ΥΠΠΟΑ. Όλο αυτό το πολύτιμο υλικό που αποτελεί μια  ολοκληρωμένη και σπάνια συλλογή βρίσκεται άμεσα σε κίνδυνο φθοράς, καθώς φυλάσσεται σε ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους.

Η Λίνα Μενδώνη, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη, ο νόμιμος εκπρόσωπος του Θεάτρου Τέχνης Κωστής Καπελώνης και η εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου Καλή Κυπαρίσση-Παγουλάτου, πραγματοποίησαν αυτοψία στο κτήριο της οδού Διοσκούρων 7, όπου δημιουργείται το μουσείο.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Με μεγάλη χαρά παραδίδουμε στο Θέατρο Τέχνης το κτήριο της οδού Διοσκούρων 7, για τη δημιουργία του Μουσείου του Καρόλου Κουν, ακάματου οραματιστή και δημιουργού του θεάτρου Τέχνης, το οποίο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ελληνικού θεάτρου. Όπως έγραψε ο Μάριος Πλωρίτης, «ο Κουν αναζήτησε  τη συνέχεια, μιας ουσιαστικά ρωμέικης παράδοσης, λυτρωμένης από προγονοπληξίες, ξενότροπους  αισθητισμούς και ηθογραφικές γλυκερότητες». Οι παραστάσεις του, πέρα από την εισαγωγή νέων στοιχείων στη θεατρική τέχνη, ανέδειξαν το έργο σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών. Συνεργάστηκαν μαζί του, για τα σκηνικά και τα κουστούμια,  Τσαρούχης,  Μόραλης, Φωτόπουλος, Μυταράς  και πλήθος άλλοι που η δουλειά τους  αποτελεί ένα τεράστιο πολύτιμο υλικό. Μαζί με τα προσωπικά αντικείμενα του Καρόλου Κουν, θα στεγαστούν στο Μουσείο του, στην Πλάκα. Θα είναι ένας καλαίσθητος χώρος στον οποίο προβάλλεται και θα προστατεύεται το έργο, ενός μεγάλου δημιουργού, που τίμησε το θέατρο και την Ελλάδα».

Η Μαριάννα Κάλμπαρη τόνισε ότι «Νιώθουμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση που η πολύτιμη κληρονομιά του Καρόλου Κουν αποκτά τη δική της στέγη στην Πλάκα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ιδιαιτέρως στην Υπουργό Λίνα Μενδώνη, για την πρωτοβουλία, αλλά και την στήριξη αυτού του μοναδικού έργου. Είναι πολύ σημαντικό που το μεταξύ μας Μνημόνιο Συνεργασίας, απέδωσε καρπούς τόσο άμεσα και ουσιαστικά».

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο τ.ε. η Λίνα Μενδώνη, η Μαριάννα Κάλμπαρη και ο Κωστής Καπελώνης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενέργειες για τη συντήρηση και διάσωση της συλλογής του θεάτρου.

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ίδρυσή του, ως σήμερα  έχει αδιάλειπτη παρουσία στη θεατρική ζωή του τόπου για 80 χρόνια. Στην κατοχή και κυριότητά του βρίσκεται μεταξύ άλλων, η συλλογή εικαστικού και κυρίως ενδυματολογικού υλικού παραστάσεων του Θεάτρου Τέχνης, η οποία αποτελεί πολιτιστικό αγαθό ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας και ταυτόχρονα σημαντικό τεκμήριο για την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της σκηνογραφίας και ενδυματολογίας, ο Κάρολος Κουν εισήγαγε και διατήρησε τη συστηματική συνεργασία των εικαστικών καλλιτεχνών στις παραστάσεις του θεάτρου του.

Από την αυτοψία στο κτήριο Κωστής Καπελώνης, Λίνα Μενδώνη, Μαριάννα Κάλμπαρη Το κτήριο που θα στεγάσει το μουσείο Καρόλου Κουν

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή