Ζαν ντε Λα Μπριγιέρ (1645 – 1696) Γάλλος συγγραφέας

Στο μοναδικό έργο του Χαρακτήρες(1688), αποτυπώνει το ψυχολογικό, κοινωνικό και ηθικό περιβάλλον της γαλλικής κοινωνίας της εποχής του

by Times Newsroom

Ο Ζαν ντε Λα Μπριγιέρ (Jean de La Bruyère, 16 Αυγούστου 1645 – 11 Μαΐου 1696) ήταν Γάλλος συγγραφέας. Στο μοναδικό έργο του Χαρακτήρες(1688), αποτυπώνει το ψυχολογικό, κοινωνικό και ηθικό περιβάλλον της γαλλικής κοινωνίας της εποχής του.

Γιος κατωτέρου υπαλλήλου, σπούδασε νομικά και έγινε παιδαγωγός και βιβλιοθηκάριος στον οίκο των Κοντέ. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Ορλεάνης.

Συνεσταλμένος και άτολμος κοινωνικά, πέρασε την ζωή του άγαμος, μελετώντας τους αρχαίους και γράφοντας το έργο που τον έκανε διάσημο, τους Χαρακτήρες. Το πρώτο μέρος του ήταν μετάφραση των Χαρακτήρων του Θεόφραστου (Les caractères de Théophraste), ενώ το δεύτερο αναφερόταν στην εποχή του συγγραφέα (Les caractères ou Les moeurs de ce siècle – Οι χαρακτήρες ή Τα ήθη αυτού του αιώνα). Το βιβλίο σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία (οκτώ επαυξημένες κάθε φορά εκδόσεις εξαντλήθηκαν πριν από τον θάνατο του Λα Μπριγιέρ) γιατί οι αναγνώστες αναγνώριζαν στους χαρακτήρες αυτούς πολύ γνωστά πρόσωπα του Παρισιού ή της Αυλής. Κυκλοφόρησαν μάλιστα και «κλείδες» για την ασφαλή αναγνώριση των προσώπων. Εννοείται ότι ο Λα Μπριγιέρ ισχυρίστηκε ότι «πάσα ομοιότης είναι συμπτωματική».

Το 1693 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και επί τη εισδοχή του εκφώνησε περίφημο λόγο. Ήταν με τους «Αρχαίους» στην διαμάχη τους με τους «Συγχρόνους» (La querelle des Anciens et des Modernes).

Πέθανε στις Βερσαλλίες στις 11 Μαΐου 1696, σε ηλικία 50 ετών.

Οι Χαρακτήρες

Οι Χαρακτήρες διακρίνονται για το ύφος τους, την διαπεραστική ειρωνεία και το ψυχολογικό βάθος τους. Ο Λα Μπριγιέρ επιτίθεται κατά των καταχρήσεων των υπαλλήλων, της αλαζονείας των ευγενών, της αρπακτικότητας των χρηματιστών και της δουλικότητας των αυλικών («Στην εκκλησία των Βερσαλλιών δεν κοιτάζουν το Ιερό αλλά τον βασιλιά»). Κατέκρινε τους άδικους θεσμούς και υπερασπίστηκε τον λαό και ιδιαίτερα τον αγροτικό πληθυσμό που υπέφερε τα πάνδεινα εκείνη την εποχή από τους πολέμους και την άγρια φορολογία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή